2024. szeptember 14., szombat

Kormányátalakításon gondolkodik a kormányfő

Ettől függetlenül nem vethetőek el a rendkívüli választások sem

A botrányba keveredett Bratislav Gašić védelmi miniszter leváltását követően Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök kormányátalakításon gondolkodik, jelentette tegnap a Večernje Novosti napilap. A napilap értesülése szerint a kormányfő nem elégedett a kabinet több tagjának munkájával, ezért ha nem írnak ki rendkívüli parlamenti választásokat, akkor tisztogatásba kezd a miniszterek között. Mint megjegyzik, ezzel kapcsolatban a Szerb Haladó Párt február 13-ára bejelentett választmányi ülését követően lehet majd többet tudni, amikor is tisztségújításra kerül sor a pártban. Az értesülés szerint Vučić egyes haladópárti káderek munkájával sem elégedett és az sem kizárt, hogy tárcákat cserélnek majd a Szerbiai Szocialista Párttal.

Ivica Dačić külügyminiszter, az SZSZP elnöke ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy a haladókkal való tárgyaláson nem volt szó a kormányátalakításról.

– A kormányfő dönt az új védelmi miniszter személyéről, ezt erre a hónapra jelentette be. Kormányátalakításról nem tárgyaltunk, de ezzel kapcsolatban is a kormányfőé a döntő szó. Az SZSZP felelős partnerként konstruktív módon részt vesz minden lehetséges folyamatban – mondta Dačić.

Dragomir Anđelković politikai elemző szerint elképzelhető, hogy februárban átalakítják a szerb kormányt.

– Az SZHP-n belüli tisztségváltozásokat követően szinte biztosan lesznek káderváltások a kormányban is. Amennyiben a védelmi miniszter mellett néhány államtitkárt is menesztenek, az már kormányátalakításnak minősül, de ettől nagyobb mértékű változással is számolhatunk majd – vélekedett az elemző.

Szavai szerint a felröppenő hírekből ettől függetlenül nem szabad azonnal azt a következtetést levonni, hogy a szerb kormány elvetette volna a rendkívüli választások lehetőségét.