2024. szeptember 14., szombat

Mégis kivizsgálják a Pajtić elleni vádakat

Hiába utasította el az Alapfokú Ügyészség a feljelentést, a Felső Ügyészség most helyt adott a panasznak

Az újvidéki Felső Ügyészség megerősítette, hogy helyt adott Uglješa Grgur, a Gvozden nyomozóügynökség tulajdonosa panaszának, melyben kifogásolta, hogy az ügyészség elvetette a Bojan Pajtić tartományi kormányfő ellen benyújtott bűnvádi feljelentését. Az ügyészség elrendelte Grgur állításainak kivizsgálását. A Tanjughoz eljuttatott információk alapján az ügyészség kérte a bűnvádi feljelentés részleteinek feltárását, a hiányzó információk pótlását, melyek tudatában végleges döntést hozhat majd az eljárás elindítása kapcsán. A Felső Ügyészség az újvidéki Alapfokú Ügyészséget bízta meg az eset kivizsgálásával.

Az Alapfokú Ügyészség először elvetette a Grgur által benyújtott bűnvádi feljelentést. A feljelentés megtevője azt állítja, hogy Bojan Pajtić tartományi kormányfő, a Demokrata Párt jelenlegi elnöke nyolc évvel ezelőtt nagybecskereki rendőrökkel együttműködve részt vett a letartóztatásában. Hiszi, hogy Pajtić a nyolc évvel ezelőtti letartóztatásának az elrendelője, s közölte, hogy a szóban forgó rendőrök napokkal előállítása előtt telefonon is zaklatták. Mint állítja, ezeket a telefonbeszélgetéseket is rögzítette, bizonyítékai vannak tehát a zaklatásra. Mint ismeretes, nyolc évvel ezelőtt tartóztatták le az akkori nagybecskereki polgármestert, Goran Kneževićet az építkezési maffia ellen indított rendőrségi akció keretében, további tíz személyt is előállítottak, köztük Grgurt is. Hat évvel az említett letartóztatásokat követően jogerősen felmentettek mindenkit, akit 2008-ban bűnrészesség gyanúja miatt előállítottak. Bojan Pajtić cáfolta és nevetségesnek nevezte, hogy bármi köze is lett volna a letartóztatásokhoz, a hatalom ellene indított egyik új lejárató kampányának nevezte Grgur állításait.

A bűnvádi feljelentésben Grgur személyi biztonságának veszélyeztetésére hivatkozik, melyért három évig terjedő börtönbüntetés szabható ki. A bűnösség megállapítása ezekben az esetekben gyorsított eljárással folyik, nem szükséges tehát a nyomozás formális jellegű elindítása, hivatalos utasítás kiadása.