2024. szeptember 3., kedd

Senki sem gondolta meg magát

A hatalom szerint az ellenzék minden javaslatának eleget tettek – A bojkottálók nem hoznak új döntést az európai tisztségviselőkkel folytatott eszmecsere után sem
Fajon, Várhelyi és Bilčík a közelgő választásokról is tárgyalt Belgrádban (Fotó: Beta)

Fajon, Várhelyi és Bilčík a közelgő választásokról is tárgyalt Belgrádban (Fotó: Beta)

Konstruktív hangvételű párbeszédet folytatott pénteken Aleksandar Vučić államfő az Európai Parlament képviselőivel, Vladimír Bilčík szerbiai jelentéstevővel és Tanja Fajonnal, az EP szerbiai kapcsolatokért felelős testületének vezetőjével. Az említett európai politikusok közvetítettek a hatalom és az ellenzék között lezajlott dialógusban is, melynek célja a választási feltételek javítása volt. Az államfő arra fektette a hangsúlyt, hogy a dialógusban meghatározott minden egyes feltételnek eleget tett a szerb kormány és a parlament, mert azzal, hogy megválasztották a képviselőházi felügyelő-bizottságot és az Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület (REM) Tanácsának három tagját is, az államvezetőség az utolsó követelményeket is teljesítette. Vučić kiemelte, azzal, hogy ötről három százalékra csökkentik a parlamenti küszöböt, még inkább hozzájárulnak a politikai pluralizmushoz, és a képviselőház összetétele az eddiginél is reprezentatívabbnak számít majd.

A köztársasági elnök arról is tájékoztatta vendégeit, hogy a hatalmi többség elfogadta Gordana Čomićnak, az ellenzéki Demokrata Párt képviselőjének a javaslatát, melynek értelmében a választási listákon a nők nem harminc, hanem a jelöltek negyven százalékát kell hogy képezzék.

FOLYTATNI KELL A POLITIKAI PÁRBESZÉDET

Bilčík úgy fogalmazott, hogy az április 26-án esedékes választásokat követően a szerb jogállamiság és intézményrendszer a demokratikus kapacitások fejlesztéséért száll majd síkra munkája során, mert ezek olyan értékeknek számítanak, amelyek hosszú távon járulnak hozzá az ország helyzetének javításához, ugyanakkor lényeges részét képezik az európai integrációs folyamatnak is. Fajon arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellenzék és a hatalom közötti párbeszédnek nem szabad megszakadnia a folytatásban sem, arra a továbbiakban is ugyanolyan nagy szükség lesz, mint korábban. Mindkét európai parlamenti politikus üdvözölte Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztosnak a szerbiai látogatását, melynek során bemutatta az államvezetőségnek az új bővítési módszertant, melyet az Unió már Észak-Macedónia és Albánia esetében következetesen alkalmazni fog, Szerbia és Montenegró pedig választhat, hogy az új vagy a korábbi elvek alapján hajlandó folytatni a közeledést.

HAGYJANAK FEL A BOJKOTTAL!

A választások kapcsán maga Várhelyi Olivér is megfogalmazta gondolatait pénteken, miután előző este megbeszélést folytatott a parlamenti pártok és a parlament munkáját bojkottáló ellenzékiek képviselőivel. A Prva kereskedelmi televíziónak nyilatkozva a bővítési biztos elmondta, azt üzente a politikai szervezeteknek, hogy vegyenek részt a választásokon és a kampányban, majd váljanak a parlamenti munka részeseivé, mert minden politikai erőnek a közreműködésére szükség lesz az európai csatlakozás folyamatában. Olyan reformok várnak még Szerbiára, amelyeknek a körvonalazásában minden politikai szervezetnek részt kell vállalnia, jegyezte meg. A bojkottáló ellenzék tagjai közül jelen volt az említett megbeszélésen Boris Tadić, a Szociáldemokrata Párt, Vuk Jeremić, a Néppárt, Dragan Đilas, a Szabadság és Igazságosság Pártjának, Nebojša Zelenović, az Együtt Szerbiáért párt elnöke, valamint Jugoslav Kiprijanović, a Dveri mozgalom alelnöke. Az értekezleten részt vett Sem Fabrizi, az EU szerbiai küldöttségének vezetője is.

NEM ADNAK LEGITIMITÁST VUČIĆNAK

Az ellenzéki pártok nem módosítottak korábbi álláspontjaikon az európai tisztségviselőkkel folytatott megbeszéléseket követően sem. Vuk Jeremić azt mondta, a Szövetség Szerbiáért koalíció és benne pártja „nem választotta a bojkottot, hanem rákényszerült arra”. A szerbiai hatalom megítélése szerint olyan feltételeket teremtett az országban, amelyek közepette egyszerűen lehetetlen a választási szereplés. Tadić megjegyezte, Szerbiában hiányoznak az alapvető előfeltételek a demokratikus és szabad választások megszervezéséhez. Hozzátette: arra sem lát esélyt, hogy a polgárok nagy része változtasson szilárd elkötelezettségén a hatalmi párt iránt, ez pedig a mintegy nyolcéves pártpropagandának az eredménye. Tadić szerint egy olyan lépés, amely a választásokon való részvételről szólna, voltaképpen legitimitást adna Vučić autokratának nevezhető rezsimjének. Az ellenzéki pártok ebből kifolyólag írták alá a bojkottról szóló deklarációt a múlt héten, emlékeztetett.

FAJON OPTIMISTA

A belgrádi megbeszéléseket követően Tanja Fajon a sajtószabadsággal kapcsolatos szerbiai problémákra hívta fel külön a figyelmet, megítélése szerint ezen a téren évről évre rosszabbodik a helyzet, s ez meglehetősen aggasztja az Európai Uniót is. Szerinte egyértelmű, hogy a sajtószabadság hiánya miatt döntöttek a bojkott mellett egyes ellenzéki pártok, ugyanakkor feltehetőleg van még esély arra, hogy ezek a szervezetek visszatérjenek a pártközi egyeztetésekre, s talán a választási folyamatba is, amennyiben változás áll be.