2024. július 16., kedd

Összefüggő viszonyok, teremtő kapcsolatok

A temerini Tájházban mutatták be péntek est Losoncz Márk Összefüggő viszonyok, teremtő kapcsolatok című, legújabb könyvét, amely a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg. A kötet olyan írásokat tartalmaz, amelyben a szerző például arra keresi a választ, hogy mi a tudat, és hogyan élhetnénk minél öntudatosabb életet. Minden mulandó, vagy van valami, ami maradandó, örökkévaló? Hogyan alakulhat ki két ember között szerelmi viszony, ha egyálalán kialakulhat? Ugyanakkor szó esik benne arról is, hogy miként tehetjük jobbá közösségeinket a mai körülmények között, illetve, hogy lehet-e a világról mint komplex rendszerről egységesen gondolkodni. A könyv a filozófiai írások mellett tartalmaz számos közéleti cikket, a vajdasági magyarság mostani állapotáról és lehetőségeiről, az ún. délvidéki vérengzésekről, a Vajdaság területén zajlott holokausztról, Jugoszláviáról és a miloševići korszakról.

Fotó: Varga Zoltán

Fotó: Varga Zoltán

A könyvben olyan írások vannak, melyek 2012 és 2020 között születtek. Ebben a korszakban már főként Belgrádhoz kötődött, de hosszú időt töltött el Párizsban, illetve Münchenben.

– A kötet tartalmaz metafizikai írásokat, de tudatfilozófiai és társadalomelméletieket is. A mulandóságról van egy egész fejezet. Mindemellett szerintem vonzóbbá teszem az olvasók számára, ha azt mondom, hogy szó van arról, hogy hogyan létesülhetnek szerelmi viszonyok, illetve mit jelent az, hogy szükségleteink, vágyaink vannak. Arról, hogy hogyan tehetnénk a közösségeinket jobbá és sorolhatnám még. Külön kiemelném az utolsó fejezetet, ami Szerbiáról, Vajdaságról és Jugoszláviáról szól. Azt gondolom, ebben minden vajdasági magyar megtalálhatja a hozzá közeli témákat – mondta a kötet szerzője.

Fotó: Varga Zoltán

Fotó: Varga Zoltán

A könyv első fejezete a tudattal és a léttel kapcsolatos tanulmányokat tartalmazza. A második fejezet társadalomelméleti és társadalomkritikai tanulmányokat tartalmaz például a titkosszolgálatokról, vagy az anarchizmusról. A harmadik fejezet a komplex rendszerek elméletével foglalkozik. A negyedik fejezet a mulandóságról szól. A kötet záró fejezete pedig Vajdaságról, Szerbiáról, Jugoszláviáról tartalmaz olyan tanulmányokat, amelyekben Temerin neve igen gyakran felmerül.

Fotó: Varga Zoltán

Fotó: Varga Zoltán

A kötet rövid összefoglalója után Losoncz Márk a Belgrádi Egyetem Filozófiai és Társadalomelméleti Intézetének kutatója, filozófusa, életvezetési tanácsadó beszélt arról is, hogy mire jutott az elmúlt harminc év töprengései után, azon elmélkedve, hogyan lehetne csökkenteni a világban lévő szenvedést és helyette a szeretet erejéből kiindulni, hiszen a szeretet mindent legyőz.

Nyitófotó: Varga Zoltán

Nyitókép: Varga Zoltán