2024. július 17., szerda

Túra a zsidó emlékek között

Magyarországiak érkeznek Szabadkára a város zsidó kulturális és épített örökségeihez – A Zsinagóga látogatottsága idén jelentősen nőtt a tavalyi évhez képest

– A zsidó Szabadka füzetként indult, de az intézetünkön belül ennek mozgalma lett. Az egyik az, hogy bemutattunk 93 rövid kisfilmet, ami a You Tube videómegosztón is elérhető szerb, angol, magyar felirattal. A nem egész egyperces kisfilmek Szabadka belvárosának minden olyan épületéről, amelyek zsidókhoz köthetőek, vagy zsidók építették vagy lakták vagy tervezték vagy ebben volt az üzlethelyiségük – mondta Negyela László Márk, a Dr. Milkó Izidor Vajdasági Zsidó Kulturális Intézet intendánsa, akitől azt is megtudtuk, hogy a szabadkai Zsinagógának idén 50 százalékkal több látogatója volt, mint tavaly. Idén összesen 11 197-en látogatták meg a Zsinagógát, ebből a Múzeumok éjszakáján mintegy ötezren voltak. 572 alkalommal nyitotta ki kapuit a Zsinagóga, tavaly ez 331 alkalom volt összesen 7252 látogatóval (ebből a Múzeumok éjszakáján 3777 betérővel). Idén a csoportok és az egyéni látogatók száma is egyaránt növekedett. – Nagyon jó viszonyunk van a Városi Múzeummal. Amikor turisták érkeznek, jól együttműködünk és úgymond turistákat cserélünk, ajánljuk egymást a turistáknak.

A zsidó Szabadka mozgalom együttműködést eredményezett egy budapesti turisztikai céggel is. Ennek köszönhetően 2014-ben A zsidó Szabadka projektum tematikus túrával indul: Szeged és Szabadka zsidó emlékei. Jövőre – egyelőre – kétszer budapestiek érkeznek Szabadkára, hogy az itteni zsidó emlékek nyomába eredjenek. Csakis a zsidó kulturális és épített örökségek miatt jönnek el erre a bő fél napos programra. Megnézik a szegedi zsinagógát, majd Szabadkán az itteni zsinagógát, a városházát, a városközpontot és meglátogatják a zsidó temetőt is. Negyela László Márk vezeti majd a csoportot, aki az épületekhez kapcsolódó városi legendákat is elmeséli majd az érdeklődőknek. A túrában az építészeti, a történelmi, az irodalmi vonatkozások is megjelennek. A túra a Zsidó Hitközségben ér véget, a kirándulók itt a kis, art deco stílusban épült zsinagógát is láthatják – amely legalább olyan ritkaság, mint a nagy, szecessziós zsinagóga – és zsidó ételekből, italokból is kapnak kóstolót.

Negyela László Márk elmondta, a Save Subotica csoporttal már arról is beszéltek, hogy a szecessziós séta mintájára – amelyet már több alkalommal megszervezett a Save Subotica – zsidó városnéző séta is létrejöjjön.