2024. július 17., szerda

Barokk csizmába bújik a kandúr

Csütörtökön lesz a Csizmás kandúr című barokk bábjáték bemutatója Szabadkán

Barokk bábjátékként mutatja be Kálló Béla és Kálló Földi Lilla a Csizmás kandúrt csütörtökön 10 órakor a szabadkai Népkörben. Az elsősorban óvodásoknak és alsósoknak szóló, de minden bizonnyal az idősebb generációknak is élvezetes előadás a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház produkciójaként indul útjára. A mese összes szerepében Kálló Földi Lilla és Kálló Béla látható, és a rendezés is az övék.

Hogy miért barokk? Erre Kálló Béla színművész adott választ:

– Ez Erich Kästner meséje, az ő Csizmás kandúr interpretációja. Olyan szintű szövegcsicsázása van, hogy nem lehetett mást gondolni róla, mint hogy barokk. Azt gondoltuk, hogy Erich Kästner ezt gondolja. Mi is így kezdtünk az előadáson dolgozni. A koreográfia, a zenei világa, a kosztümök mind a barokkot idézik. Bábjáték, tehát bábokkal dolgozunk, és ezek a bábok is ebből a világból jönnek. Próbáltunk olyan keretjátékot találni, amelyet színészek játszanak. Így egy adott pillanatban báb mögött vagyunk, egy másikban pedig kint, mint mesélők, animátorok jelenünk meg – mondta Kálló Béla.

Az előadásban természetes anyagokat használnak: a zsákokban szalma van, a bábok fején gyapjú a haj, a fejük papírmasé, faládák lesznek a színpadon. A közönség pedig megtapogathatja majd ezeket az előadás után. A látványterv Pesitz Mónika nevéhez kötődik, a bábkészítő Marlene Dietrich.

– Az előadás után folytatódik a kommunikáció a gyerekekkel, játszhatnak velünk és a bábokkal. A történet a klasszikus Csizmás kandúr-történet a szegény molnárfiúról, akit a testvérei kisemmiztek, és a kandúrja jön a segítségére. Nem is menekültünk attól, hogy klasszikus módon meséljük – hallottuk Kálló Bélától, aki azt is elmondta, szeretnék, ha az előadás látogatása akár családi program lenne, hiszen igyekeztek a felnőttek számára is élvezetes előadást létrehozni. – Nem titkolt szándékunk, hogy olyan világot varázsoljunk, amely a felnőtteket is el tudja bűvölni, és hisszük, hogy felnőttként is sokan szeretjük a meséket.

Az előadás a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház előadásaként készül, s mivel a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház a Kárpát-medence színháza, hiszen mindenfelé játszanak, így a csütörtöki bemutató után a Csizmás kandúr is várhatóan sokfelé látható lesz. Az első állomások Vajdaságban lesznek, de játsszák majd Magyarországon is, Budapestről már kaptak is meghívást.