2024. július 17., szerda

Gombosi dalokkal Belgrádban

Bejutott a Šljivik népzenei tehetségkutató verseny középdöntőjébe a szabadkai Szalagfűző leánykórus

Sikeresen szerepelt a Népkörben tartott szabadkai selejtezőben és a belgrádi előválogató műsorban is a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ Szalagfűző leánykórusa az RTS televízió Šljivik elnevezésű népzenei tehetségkutató versenyén. A belgrádi megmérettetésen a középdöntőbe jutottak, amelyre most három hetük van felkészülni egy újabb dalösszeállítással. A középdöntőt valamikor március 24-e és 28-a között rendezik meg. A leánykórus tagjai – Rumenyákovity Melinda, Arancsity Angéla, Nagy Judit, Horváth Zsanett, Torok Orsolya – a szabadkai selejtezőre csókai dalokkal készültek, a belgrádi fellépésre magyarbődi dalokkal mentek, és ilyen viseletben is léptek fel, a középdöntőre pedig gombosi népdalokat visznek, szintén a hozzá illő népviseletben. Ha ezen a fellépésen is jól szerepelnek, akkor a tehetségkutató verseny döntőjébe juthatnak. Észak-Bácskából ők az egyedüli magyar csoport.

– A szabadkai selejtező még tavaly májusban volt. Decemberben szóltak, hogy február 27-én lesz a fellépés Belgrádban. A dalokat illetően kikértük Csizmadia Anna, Vass Brezovszki Tímea és Kanalas Zsófia tanácsát is, velük konzultáltunk. Úgy tűnik, sikerült átadni a népdalok igazi, érzelmi világát, hiszen továbbjutottunk – mondta Arancsity Angéla, a leánykórus tagja.

A belgrádi fellépésre vendégfellépőket is hívtak a szervezők, így versenyen kívül a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület Cserebogarak citeracsoportja is megmutatkozhatott.