2024. szeptember 3., kedd

Nulladik nappal indul az Interetno fesztivál

Az idei Interetno fesztivál 22-és és 26-a között zajlik, viszont egy nappal korábban elkezdődik

Idén is felépül Etnopolis a szabadkai városháza tövében. A Népkör MMK Interetno fesztiválja 22-én kezdődik és 26-áig tart, viszont 21-én már az ún. nulladik napon is tartogat műsorokat. Az idei Interetnón a hazai táncegyüttesek mellett hét ország tánccsoportja is részvételét jelezte, ezek Magyarország, Románia, Macedónia, Észak-Ciprus, Olaszország, Lettország és Costa Rica. A fesztivál zárónapján fellép az idei Fölszállott a páva győztese, a Cirkalom Táncegyüttes. Emellett sok más érdekes tartalom várja a fesztiválközönséget: kirakodóvásár, borutca, gasztrofalu, játszóház, jönnek a busók, a gólyalábasok, lesz bábelőadás, hangszerbemutató és olvasókuckó gyerekeknek, megnyílik Paskó Csaba konyhája stb. Zenél az Etnokor, Palya Bea és zenészbarátai, a Karaván Família, a Romungro Gipsy Band, a Chick Norris. Mindez a teljesség igénye nélkül.

Bodrogi Béla, a Népkör MMK főtitkára számolt be az idei Interetnóról:

– Nem mondjuk ki hanyadik az idei fesztivál, úgy teszünk mintha babonásak lennénk. Ez a balszerencsésnek titulált szám persze semmin sem változtatott, ezúttal arra törekedtünk, hogy minél több színvonalas tartalmat kínáljunk a közönségnek. Ami a pénzügyeket illeti, évről évre nehezebb megszervezni a fesztivált. A szabadkai önkormányzat viszont idén is kiállt a rendezvény mellett, valamint támogatta a Tartományi Oktatási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi Titkárság is. A Köztársasági Művelődési Minisztérium szerény összeggel ugyan, de szintén hozzájárult az idei fesztiválhoz. Magyarországi támogatásokra is számíthattunk a Nemzeti Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alap részéről – hallottuk a főtitkártól, az Interetno kísérőrendezvényeit pedig Bodrogi Hajnalka mutatta be:

– Nulladik nappal kezdődik a fesztivál, 21-én délben megnyílik a kirakodóvásár, a borutca, a gasztrofalu és lesz Etnokor-koncert. Idén az eddigieknél nagyobb érdeklődés mutatkozott a kézművesek részéről, száz húszan jelentkeztek, közülük nyolcvanat kellett kiválasztani, mert ennyi hely volt. A kirakodóvásár mellett célul tűztük ki a régi mesterségek bemutatását, a változatosságra törekedve. Célunk az is, hogy kézművesség által egy-egy magyarországi tájegységet is bemutassunk, idén a mohácsi busókat hozzuk el, két kézműves mester pedig a busómaszk készítésének rejtelmeibe avatja be az érdeklődőket. Tavaly nyílt meg először a borutca és nagyon népszerű lett, kellemes társalgóhelynek bizonyult. Idén bővítettünk rajta, nyolc borászat mutatkozik be, emellett lesz borkorcsolya-kóstoló, Paskó atya is kivonul a konyhájával finomságokat készít az Etnopolis lakóinak, de a másik napokon is házigazdák várják a vendégeket. Nulladik napon az Etnokor zenél, de ekkor már az Aranykapu is megnyílik és várja a gyerekeket. Idén a szabadkai Városi Könyvtárral kialakítottunk egy olvasókuckót, ahol népszerűsítjük az olvasást és a népmeséket. A gyerekek egy szegedi bábcsoportot is megismerhetnek, Bakos Árpád hangszerbemutatót tart és eljönnek budapesti gólyalábasok, a Kedvcsinálók Társulata – harangozta be Hajnalka és a pályázatokról is szólt.

– Idén is hirdetünk fotópályázat, mivel nagy az érdeklődés. Várjuk tehát a fotókat, nemcsak az idei fesztiválról, hanem az eddigiekről is. Kiemelném, hogy a nyertes fotó nem minden esetben a színpadi eseményeket örökíti meg. Győzhet egy olyan fotó is, amely a fesztivál hangulatát tükrözi. Az Ex-Libris pályázatot is meghirdettük, a beérkezett munkákat pedig 22-én kiállítjuk a körgalériánkban mintegy kedvcsinálónak. Szeretnénk megmutatni, hogy a világ minden tájáról érkeznek munkák – mondta, majd Szulovszki Szilvia a fesztiválklub műsorairól számolt be.

– Az idei fesztiválon külön hangsúlyt fektettünk a koncertekre. A fesztiválklub a Népkörben nappal is nyitott lesz, nemcsak este. A fesztivál első napján, 22-én a Chick Norris zenél a Népkörben. A szabadkaiak viszont ezúttal is megismerkedhetnek a külföldi táncosokkal, akik nemcsak táncaikat mutatják be, hanem ételkóstolókat és zenés műsorokat is tartanak. A táncosok egyébként idén is ellátogatnak Zentára és Magyarkanizsára. A részletesebb műsorról az érdeklődők a www.interetno.net honlapcímen is értesülhetnek – foglalta össze Szulvoszki Szilvia, aki egy határon túli együttműködésről is szólt.

– Tavasszal, az Interetno fesztivál, a százhalombattai Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és a romániai folklórfesztivál együttműködést írt alá. Ennek köszönhetően a Népkör táncegyüttese, augusztus 6-ától 11-éig, részt vett Nagyenyed nemzetközi néptáncfesztiválján. Csoportunkat a polgármester is fogadta, és a nagyenyedi városközpontban is felléphetett. Nagy megtiszteltetés volt ez számunkra, cserébe pedig idén a román táncegyüttes is az Interetno fesztivál vendége lesz. Az együttműködésnek köszönhetően nemcsak Százhalombattáról, hanem Nagyenyedről is várjuk a következő években a táncegyütteseseket.