2024. július 19., péntek

Az interjúalany: Német László, püspök

Könyvbemutató a nagybecskereki székesegyházban

A nagybecskereki székesegyházban, a pénteki szentmise után bemutatták A teremtett világ igézetében című könyvet, melynek szerzője Szerdahelyi Csongor , a Szent István Társulat gondozásában megjelentetett kötet interjúalanya pedig dr. Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök. A szerzővel és a püspök atyával Rochlitz Bernadett magyarországi újságíró beszélgetett.

A szerző szerint Német László a Kárpát-medencei püspökök új generációját képviseli. Kéthetes beszélgetéseik során kötöttség nélküli, szabad embernek ismerte meg, aki feladatai megoldásakor – igazi missziósként – mindig a pragmatikus utat választja.

Papi iskoláztatása Lengyelországban (ahol egyetlen külföldiként tanult) is bővelkedett az eseményekben. Karel Wojtyla személyében akkor neveztek ki lengyel nemzetiségű pápát, megérezhette az egyház nagyságát, erejét. Abban az időben lépett a színre a Szolidaritás szakszervezet is. Pappá szentelése és itthoni szolgálása után a Fülöp-szigetekre került. Megtapasztalta, hogy missziósnak másként néz ki ez a gyönyörű szigetország: hozzá kellett szokni egy másik kultúrához, meg az éghajlati viszontagságokhoz. A délszláv háborúk idején már Rómából és Bécsből követte a szülőföldjén zajló sajnálatos eseményeket. Gyógyszerek és más adományok gyűjtésével próbált segíteni, belekóstolt a diplomáciába is. Két évvel ezelőtt újabb missziós feladatot kapott: kinevezték nagybecskereki püspöknek. Mint mondja, sok értékes embert ismert meg ezen a szép vidéken. Itt, a bánáti szórványban is harcolni kell a hitért és az identitás megőrzéséért, egy reményteljesebb kereszténységért. Vallomása szerint minden nehézség ellenére most itt érzi magát otthon.