2024. július 16., kedd

Nyolcvan esztendő sodrásában

Apró István a 80 esztendős Németh Istvánt köszönti (Gergely József felvétele)

Pénteken estefelé a magyarkanizsai József Attila Könyvtárban az Írótábor keretében a fönti címmel tartották meg a 80 esztendős Csoóri Sándor és Németh István írót köszöntő ünnepséget.

Ahogy Virág Ibolya, a könyvtár igazgatója és az Írótábor szervezője fogalmazott, nem a véletlen ültette kettejüket egy asztalhoz, hiszen ha más utat jártak is be, szándékukban és alkotói opusukban közös volt a céljuk.

Csoóri Sándor egészségi állapota és hétvégi elfoglaltsága miatt nem jelent meg az ünnepi esten, de üzenetével és gondolatban együtt volt a közönséggel. Dudás Károly és Apró István hasonló érzésekkel köszöntötték a lélekben jelen levő Csoóri Sándort és a valóságosan is megjelent Németh Istvánt. Az irodalom és a közélet mezsgyéjén sodródó, a hűség, a szülőföld iránti aggodalom, az egymásra való odafigyelés, a mentés szándékával élő és író embert emelte ki mindkét méltatás.

Németh István megvallotta a közönségnek, hogy nem az ismertté válás vágya íratta meg vele a történeteit. Rólunk, magyarságunkról, sorsunkról, saját dolgainkról szólt, gyakran mások helyett is. Az irodalmi estet Kis-Iván Ágnes köszöntő éneke tette meghitté.