2024. július 17., szerda

Nem csak 10 kiemelt jelentőségű intézmény lesz

Lovas Ildikó: A többi kulturális intézményről várhatóan az MNT következő ülésén döntenek

Október másodikán lapunk beszámolt arról, hogy a Magyar Nemzeti Tanács kulturális bizottsága javaslatot tett további 28 kiemelt jelentőségű intézmény meghatározására. Ezek a javaslatok a lakosság számarányának függvényében kerültek meghatározásra, és az MNT tanácsa vélhetőleg október folyamán fog döntést hozni róluk – tudtuk meg Lovas Ildikótól, az MNT művelődési tanácsosától. Ebben a javaslatban Magyarkanizsa, Topolya, Zenta, Óbecse, Újvidék, Ada, Nagybecskerek, Zombor és Nagykikinda könyvtárait, múzeumait és levéltárait javasolják kiemelt jelentőségű intézménynek.

Az MNT hétfői ülésén ugyanakkor csupán 5 település 10 intézményével bővült a Szerbiában élő magyar nemzeti közösség szempontjából kiemelt jelentőségű kulturális intézmények listája. Magyarkanizsán a József Attila Könyvtár, a Nagy József Regionális Kreatív Műhely és a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény, Zentán a Történelmi Levéltár, a Magyar Kamaraszínház és a Thurzó Lajos Közművelődési Központ, Adán a Szarvas Gábor Könyvtár, Óbecsén a Városi Múzeum és a Népkönyvtár, Topolyán pedig a Népkönyvtár viseli a jövőben a kiemelt jelzőt.

– A fehértemplomi és a pancsovai levéltárakon kívül, amelyek feldolgozása még folyamatban van, az MNT kulturális bizottsága szeptember 28-án döntést hozott minden kiemelt jelentőségű intézmény javaslatáról. Megvannak az indoklások és az adatok is ahhoz, hogy azok kiemelkedett intézménnyé válhassanak. Azonban az MNT illetékesei nem tették napirendre mindegyik javaslatunkat. Ezekről várhatóan a következő ülésen fognak dönteni – nyilatkozta lapunknak Lovas Ildikó.