2024. július 16., kedd

Színházi hungarikumok fóruma

Vendégségben Budapesten az Újvidéki Színház – Az Égtájak Iroda fennmaradása továbbra is bizonytalan

Az idén tizenöt éves Hungarofest – Égtájak Iroda 1998 őszén indította el a külhoni magyar társulatok egyetlen évadszerűen működő budapesti bemutatkozási fórumát, a Vendégségben Budapesten – Határon túli magyar színházi esteket. A színházi sorozat arculata módosult az őszi évadtól, amit a rendezvény megváltozott alcíme – Színházi hungarikumok fóruma – is jelez.

Az eddigi tapasztalatokat felhasználva kibővítették a meghívott színházak körét.

A program a magyar színművészet egyedi vonulatának megismerését olyan módon szélesíti ki, hogy a kisebbségi társulatokon kívül a külföldön bármely nyelven bemutatott, de magyar színházművész vagy író nevéhez kötődő különleges színpadi alkotások is a budapesti közönség elé kerülhetnek.

A sorozat idei évadának őszi félévét az Újvidéki Színház nyitja meg. November 11-én, csütörtökön este 7 órai kezdettel a Bárka Színházban Madách Az ember tragédiája című drámáját mutatja be a társulat.

Goldschmied József, az Égtájak Iroda igazgatója lapunknak elmondta:

– A vajdasági színházak rendszeres közreműködői a színházi esteknek. A kezdetektől részt vesznek a programokban, és szinte a teljes repertoárukkal megjelentek Budapesten. Az Újvidéki Színház magyar társulatának és Kokan Mladenović rendezőnek az együttműködése jól példázza az interkulturális művészi kapcsolatok meggyőző sikerét, ugyanakkor jelzi megváltozott koncepciónkat is. Szándékunkat ugyancsak jól példázza egy magyar nemzetiségű, határon túli színházi alkotó másik színházi kultúrában született alkotása is. A szatmárnémeti színház igazgatója, Keresztes Attila a katowicei Teatr Śląski im. Stanisława Wyspiańskiego társulatával Gombrowicz Yvonne, burgundi hercegnőjét állította színpadra. A februárban bemutatott előadást meghívták többek között Ostravába és a radomi Gombrowicz Fesztiválra is, Kolozsváron pedig az idei Interferenciák Fesztivál záróprodukciója lesz. A lengyel nyelvű előadást a budapesti közönség december 14-én a Nemzeti Színházban láthatja. Az említetteken kívül az idei évadban vendégünk lesz a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház és a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata.

Sajnos ismét el kell mondanom, hogy az Égtájak Iroda helyzete még mindig bizonytalan. Előfordulhat, hogy megszűnik önálló tevékenységi munkánk. A rendezvényszervezés mellett több olyan szolgáltatást végzünk, ami a határon túli nemzettársainkkal való napi kapcsolattartást erősíti. Ennek a feladását jelentené a feladatkörök csökkentése, aminek a határon túli kulturális élet nagy hiányát érezné, hiszen tudomásom szerint a Máért legutóbbi összejövetelén többen kiemelték az iroda létjogosultságának szükségességét – nyilatkozta az évadkezdés kapcsán Goldschmied.

Színházi hungarikumok fóruma – 2010/2011-es évad őszi félév

Újvidéki Színház

2010. november 11. csütörtök, este 7 óra – Bárka Színház

Madách Imre nyomán: AZ EMBER TRAGÉDIÁJA (Rendező: Kokan Mladenović)

Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház

2010. november 15. hétfő este, 7 óra – Merlin Színház

JÁTSZÓTÉR (Rendező: Bozsik Yvette)

2010. november 16. kedd, este fél 8 – Merlin Színház, Kamraterem

Griskovec: TÉL (Rendező: Béres László)

Teatr Śląski im. Stanisława Wyspiańskiego (Katowice)

2010. december 14. kedd, este 7 óra – Nemzeti Színház

Gombrowicz: YVONNE, BURGUNDI HERCEGNŐ (lengyel nyelvű előadás magyar felirattal)

Rendező: Keresztes Attila (Románia)

Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat

2011. január 16. vasárnap, délelőtt 11 óra – Új Színház

Szilágyi Andor: LEÁNDER ÉS LENSZIROM (zenés mesejáték)

(Rendező: Keresztes Attila)

2011. január 17. hétfő, este 7 óra – Új Színház

Csehov: HÁROM NŐVÉR (Rendező: Keresztes Attila)