2024. július 17., szerda

Teljesül az ígéret

A tartomány magára vállalta 1455 mester- és doktorképzésben részt vevő egyetemi hallgató novemberi és decemberi tanulmányi költségeinek fedezését – A másodéves mesterfokozatos hallgatók is r

Teljesíti ígéretét a tartományi kormány, és az idei év utolsó két hónapjára kifizeti a mester- és doktori tanulmányokat folytató mintegy másfél ezer egyetemista tanulmányi költségét. Az utóbbi hetek egyik legfontosabb felsőoktatási témája az volt, hogy ki fedezi a bolognai rendszer szerint haladó egyetemisták tanulmányainak költségeit. Ennek a dilemmának a tegnapi szerződés-aláírás vetett véget. Dr. Bojan Pajtić tartományi kormányfő és dr. Dragoslav Petrović tartományi tudományügyi és technológiai fejlesztési titkár ugyanis a vajdasági kormány épületében fogadta az Újvidéki Egyetem 14 karának dékánját, és aláírták a szerződést összesen 1455 hallgató mester- és doktori tanulmányainak finanszírozásáról a novemberi és decemberi hónapra.

– Ez egy rendkívüli eszközkiválasztás volt, amelynek teljesítését a kormány kötelességének érezte, hiszen köteles gondoskodni a jövőről – hangsúlyozta a kormányfő. – Havi 14,9 millió dináros kiadásról van szó, vagyis az egész tanévre kivetítve 180 millió dinár sorsáról van szó.Dr. Miroslav Vesković,az egyetem rektora szemmel láthatóan meghatódottan és örömmel köszönte meg a gondoskodást, mint mondta, a tartomány épületéből sohasem távoznak üres kézzel, s ez azt bizonyítja, hogy a tartományi szervek nagy gondot fordítanak a jövő értelmiségének nevelésére. Kézzelfogható ajándék helyett egy táblázattal viszonozta térségünk vezetőinek jóindulatát. A táblázatban található adatok azt bizonyítják, hogy a 2006/07-es tanév kezdete óta folyamatosan javul az elsőévesek tanulmányi előmenetele, s immár – a 2009/10-es tanévben – 90 százalékuk 48 pontnál többet mutatott fel.

A szerződés-aláíráson jelen voltak az egyetemista szervezetek képviselői is, akik megerősítették, hogy elsődlegesen a mesterfokozaton tanuló elsőévesek tanulmányi költségeinek felvállalásáról volt szó, már csak azért is, mert a legtöbb karon a 4+1-es rendszer van érvényben, tehát sok mesterfokozatos hallgató első és egyetlen tanulmányi évének finanszírozásáról. A Közgazdasági Kar azonban kivétel, ott ugyanis 3+2-es rendszerben dolgoznak, s a másodéven igen sok kiváló tanulmányi előmenetelű fiatal tanul. Helyzetük rendezésén dolgoznak, s minden jel arra mutat, hogy ezúttal nem maradnak ki a sorból, hanem – ha utólag is – az állam támogatni fogja tanulmányaikat. Döntés azonban még nem született.