2024. július 17., szerda

Tandíjmentesség a másodéveseknek is

Rendeződik a Közgazdasági Kar hallgatóinak helyzete

Sikerült megoldást találni az Újvidéki Egyetem Közgazdasági Kara másodéves mesterfokozatos hallgatói tanulmányainak pénzelésére – jelentették be hétfőn Újvidéken a tartományi tudományügyi titkár, az Újvidéki Egyetem rektora, valamint az illetékes kar dékánja. Eszerint a többi kar mestertagozatos hallgatóihoz hasonlóan – akik nevében a múlt héten kötötték meg a szerződést –, a szabadkai Közgazdasági Kar másodéves hallgatói is csatlakoznak, és az elsőévesekhez hasonlóan megfelelő tanulmányi előmenetel esetén tandíjmentességet élvezhetnek.

Mint azt dr. Dragoslav Petrović tartományi tudományügyi titkár elmondta, rendkívüli helyzet állt elő, ugyanis a karok többségében 4+1-es rendszer él, a Közgazdasági Kar azonban a 3+2-es rendszer szerint szervezi meg az oktatást, így a másodéves mestertagozatos hallgatók úgymond „kilógtak” a sorból.

Összesen 216 hallgatóról van szó, akik közül százan 9 feletti tanulmányi átlageredményt értek el, esetükben a tartományi szervek november és december hónapra teljes egészében megtérítik a tanulmányi költségeket, 8,5-9 közötti átlag esetén 55 százalékkal csökkentette, a kar viszont valamennyi hallgató számára 10 százalékkal csökkentette a tandíj összegét. A tartomány e célból a két hónapra 1,5 millió dinárt különített el. Dr. Milorad Vesković rektor reményének adott hangot, hogy jövőre elkerülhetőek lesznek a hasonló gondok. Dr. Nenad Vunjak,a Közgazdasági Kar dékánja szerint egy kivételesen erős nemzedékről van szó, és bűn lett volna nem rendezni a helyzetüket, ha már sikerült megoldást kieszközölni a többi mesterfokozaton tanuló hallgató számára.

A hallgatók a legtöbb karon, így a közgazdaságin is már befizették a tandíj egy részét, ám ezt az összeget visszakapják, amennyiben a megfelelő kategóriába kerülnek.