2024. július 17., szerda

A legjobbak Vajdaságból

A tartományi sporttitkárság szervezésében 31 díjat és 114 dicsérő oklevelet osztottak ki a tehetséges általános iskolás és középiskolás fiataloknak

Az elmúlt tanév legsikeresebb tehetséges diákjait jutalmazták tegnap a tartományi kormányépületben. Az épület hatalmas előcsarnoka igencsak megtelt, bár így is csak a legeredményesebbek kerültek a tartományi sporttitkárság díjkiosztó bizottságának listájára. A hazai, vagy külföldi megmérettetéseken tudományos, technikai, művészeti ágazatokban, illetve a sport terén elért eredményeikért az általános iskolai és középiskolai tanulók között 31 díjat osztottak ki, tanáraik, mentoraik vagy edzőik közül harmincan részesültek elismerésben, továbbá odaítéltek 8 különleges dicsérő oklevelet és 114 dicsérő oklevelet is. A díjazottak pénz- és könyvjutalomban részesültek.

Az elmúlt tanév legeredményesebb diákjainak Modest Dulićtartományi sport és ifjúságügyi titkár, valamint dr. Bojan Pajtićtartományi kormányfő gratulált. Mint hangsúlyozták, a hazug ideálok, az értékvesztés korát éljük, melyben ezekre a fiatalokra mint az igaz értékek továbbadóira tekintünk, akik képesek lesznek az új viselkedési normák elfogadtatására is. – Ti vagytok a legjobbak Vajdaságból! – szögezte le a titkár. Ugyancsak rámutattak a tehetségek társadalmi felkarolásának szükségességére, hiszen magában a munka és a tehetség nem elegendő, a szülők, a tanügyi dolgozók és az állam támogatására is szükség van ahhoz, hogy a tehetség kibontakozhasson.

Matematikából Milan Kornjača, a Sremska Mitrovica-i Gimnázium másodikosa, és Kovacsics Tamás temerini diák, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium harmadikos tanulója részesültek díjban, de díjazták mentora: Csikós Pajor Gizella munkáját is. A dicsérő oklevélben részesítettek között van Bíró Dominik, a szabadkai Kizúr István iskola tanulója, Piri Annamária, Fejdi Emma, Kecsenovics Egon és Balassa Tamás, valamennyien a zentai Bolyai tehetséggondozó növendékei. Informatikából dicsérő oklevélben részesítették Segedi Imrét és Juhász Kristófot, ugyancsak a zentai Bolyai Tehetséggondozó két tanulóját. Vegytanból dicsérő oklevélben részesült: Mátéffy Orsolya, Molnár Krisztina, Đorđević Katalin, valamint Kopasz Tamás, valamennyien a zentai Bolyai tehetséggondozó gimnáziumból. Történelemből több társa mellett dicsérő oklevélben részesült Reéb Zsófia, a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium tanulója. Magyar nyelvből dicsérő oklevélben részesült Beretka Judit, az óbecsei Gimnázium harmadikosa, Pásztor Kicsi Gergely, az újvidéki Svetozar Marković Gimnázium másodikos tanulója, és Budinčević Brigitta, a szabadkai Đuro Salaj iskola nyolcadikos diákja. Műszaki oktatásból Bálind Árpád van a dicsérő oklevélben részesítettek között, ő az adai Műszaki Középiskola negyedikes tanulója. Zeneművészetből díjban részesült Kurina Viktória, a szabadkai Zenede hegedűszakos tanulója, valamint dicsérő oklevélben részesült a törökbecsei Becskei Iván, az apatini Tadián István, a szabadkai Varga Károly és Juhász Krisztián, az óbecsei Bertók Izabella, a magyarkanizsai Gulyás Ádám, Sziveri Balázs, és Dukai Lilla, a zombori Orsovai Endre, és Koleszár Tibor, a verseci Nagy Viktor. Képzőművészeti kategóriában Köteles Endrét, a szabadkai Népkör Képzőművészeti Szakcsoportjának növendékét, és Dózsai Dórát, a szabadkai Kizúr István iskola nyolcadikosát, az EmArt Stúdió növendékét díjazták. Dicsérő oklevélben részesült Fazekas Izabella, a szabadkai Népkör képzőművészeti szakosztályának növendéke. Sport területén ágazatonként jutalmazták a tanulókat, atlétikában Török Angéla, a nagybecskereki Gimnázium tanulója részesült dicsérő oklevélben, úszásban Repman Rebeka, a zombori egészségügyi középiskola diákja érdemelt ki díjat, Szőnyi Mónika, a nagykikindai Gimnázium tanulója pedig dicséretben részesült.