2024. július 17., szerda

Dr. Zoran Đinđić-díj a legjobbaknak

Az idei díjazottak: dr. Pósa Mihály, Hickó Nóra és Damjan Vučurović

(Dávid Csilla felvétele)

Immár hagyományosan, hatodik alkalommal ítélték oda a Dr. Zoran Đinđić-díjat a legjobb vajdasági fiatal tudósnak és kutatónak, továbbá az Újvidéki Egyetem legkiválóbb hallgatójának, valamint a legjobb szerbiai filozófia és szociológia szakos mesterfokozati, illetve magiszteri diplomamunka szerzőjének.

A díjakat kedd este a tartományi kormány épületébenRužica Đinđić, dr. Zoran Đinđić özvegye,Boris Tadićállamfő ésdr. Bojan Pajtićtartományi kormányfő adta át. A kitüntetettek között van a szabadkaidr. Pósa Mihály, az Újvidéki Egyetem Orvostudományi Kara Gyógyszerészeti Tanszékének docense, aki az idei év legkiválóbb eredményeket felmutató fiatal kutatójának bizonyult. Dr. Zoran Đinđić-díjat vett át a nagybecskerekiHickó Nóra, az újvidéki Bölcsészettudományi Kar egykori, immár okleveles hallgatója, filozófiai témakörben készített diplomamunkájáért. Az Újvidéki Egyetem legeredményesebb hallgatójaként a zentai származásúDamjan Vučurović, a Technológiai Kar eddigi legjobban teljesítő diákja vette át a Đinđić-díjata 2009/10-es tanévben nyújtott kiváló eredményéért.

A díjazottak nevében Pósa Mihály köszönte meg a kimagasló elismerést, amit további inspiráló erőnek nevezett. – A kutatókat a végtelen optimizmus vezérli, új molekulákat, új vegyületeket, szerkezeteket igyekeznek találni, ennél nagyobb optimizmusra pedig alig akad példa a társadalomban – mondta. Gondolatai tulajdonképpen kötődtek a díjazottakat köszöntő dr. Dragoslav Petrović tartományi tudományügyi titkár, Bojan Pa jtić és Boris Tadić szavaihoz, hiszen valamennyien a néhai kormányfőt idézték, aki úgy tartotta, hogy épp a nehéz időkben kell a leginkább optimistának lenni. – Zoran jelszavai a tudás, a munka és az optimizmus voltak, ma is ezeket hangoztatná – szögezte le a tartományi kormányfő. Boris Tadić államfő – aki csodálatra méltó energiáról tanulságot téve, botra támaszkodva is hosszasan beszélgetett az újságírókkal – a díjazottakat köszöntve hangsúlyozta, hogy Szerbiának egy-két évtizedre szóló jövőképe kell, hogy legyen, mert ez a fiatalok számára sorsdöntő. A tudás, a képzett emberek társadalmának kell lennünk, mert csak erre alapozhatjuk a jövőnket – üzente az államfő.