2024. július 17., szerda

A Mester és Margarita

December 29-én bemutató az Újvidéki Színházban – A társulat új tagját, Szilágyi Ágotát Margarita szerepében láthatjuk – Rajta kívül 21 színművész játszik az előadásban, ketten a szabadkai Né

Vajon az Isten valóban annyira jó és okos, és vajon a Gonosz annyira rossz? Lehetséges, hogy a válasz a racionális és irracionális, valós és valótlan, rossz és jó, szatíra és tragédia örök körforgásában rejlik, amely Mihail Bulgakov A Mester és Margarita című művének az alapját képezi. A világirodalom egyik gyöngyszemének tartott orosz regényből készült előadás bemutatója december 29-én, szerdán 19 órakor lesz az Újvidéki Színházban. Ma, kedden tartják a szakmai bemutatót, az első ismétlések pedig január 13-án és 14-én lesznek. A művet Gyarmati Kata adaptálta és dramatizálta, László Sándor rendezte, nem kevesebb mint 22 színművész, továbbá Csík György díszlet- és jelmeztervező, Liana Iancu koreográfus, a nemrégiben Magyar Teátrum Díjjal jutalmazott Majoros Róbert , valamint Bíró Tibor világosítók, Salamon József hangmester közreműködésével.

Az előadásban két szabadkai vendégszínész: Pálfi Ervin és Péter Ferenc is szerepet kapott, ezenkívül az újvidéki társulat állandó tagjai mellett először láthatjuk a Temesvárról Újvidékre szerződött Szilágyi Ágotát, aki Margarita szerepében mutatkozik majd be a közönségnek. Szilágyi Ágota idén közönségdíjat és Pro Cultura díjat is kiérdemelt a temesvári Csíky Gergely Állami Magyar Színház állandó tagjaként, ahol már több ízben is együttműködött László Sándorral, az Újvidéki Színház igazgatójával, aki vendégrendezőként az elmúlt évadban a Cseresznyéskertet állította színpadra a bánsági városban. Szilágyi Ágota mint nyilatkozta, kivételes nyitottságra talált az újvidéki társulatban, rendkívül kreatív munkalégkörre, és reméli, hogy ennek köszönhetően mielőbb túl tudja tenni magát a magánéletében bekövetkezett csalódáson, ami arra ösztökélte, hogy ne csak egy előadás erejéig vendégeskedjen Újvidéken, hanem hosszabb ideig maradjon.

De, hogy mire számíthatnak a nézők? Gyarmati Kata dramaturg szerint:

– Az előadásban (legalább) két párhuzamos történetet követünk: az első történet a Mester sorsát, a másik pedig regényének tartalmát meséli el, egészen a titokzatos feketemágia-professzor megjelenéséig. A szépség és szerelem, Margaritában megtestesülve természetesen megkíséreli megváltani a világot, akár annak árán is, hogy eladja lelkét az ördögnek... – mondta. – A mi Mester és Margaritánk az erkölcsi állapotunkról beszél, amelyet az a világ alakított ilyenné, amelyben élünk, minden könnyen eladható és könnyen megszerezhető.

A mintegy másfél hónapos intenzív munkafolyamatról László Sándor, a 3 óra 10 perces előadás rendezője elmondta, hogy egy rendkívül izgalmas időszak mögött áll a társulat. – A keresés, a kutatás adja meg létünk értelmét, a színház világába ültetve a gondolatot, úgy mondhatnánk: nem az előadás, hanem a próbák folyamata hozza meg a többletet. Az útkeresés, kutakodás, ahogyan egy előadás létrejön, az a mi színpadi létezésünk értelme – mondta László Sándor.

Az előadás alakítói: Balázs Áron, Banka Lívia, Jaskov Melinda, Kőrösi István, Elor Emina, Magyar Attila, Giricz Attila, Ferenc Ágota, Pongó Gábor, Hajdú Tamás, VargaTamás, Sirmer Zoltán, Huszta Dániel, Német Attila, Ábrahám Irén, Crnkovity Gabriella, Figura Terézia, Baráth Attila, és Virág György közül többen, továbbá a két vendégszínész is jelen volt a tegnap megtartott eredeti sajtótájékoztatón, ahol a mozgó nézőtéren megforgatták a sajtó képviselőit is, hogy beláthassák azt a színteret, amelyet a színészek majd „körbejátszanak”. Pálfi Ervin vérpezsdítőnek nevezte újvidéki vendégszereplését, ami elsősorban az egyén számára, de minden bizonnyal kölcsönösen, a társulat számára is, gyümölcsöző lesz. – Minden szerepemet egyforma gonddal igyekszem megoldani, de akkor jutok igazán kifejezésre, ha olyan emberekkel dolgozhatok együtt, akik kíváncsiak a véleményemre. Ez munkál bennem, ez tud egy plusz energiát adni – mondta. Péter Ferenc hosszú idő után játszhat újra Újvidéken, abban a városban, melyhez sok szép emlék fűzi. Mint fogalmazott: furcsa kreatív erő lett úrrá rajta, amit ennek a városnak köszönhet, hisz itt volt egyetemista, a színház alaplépéseit itt tanulta, Újvidék mindig is újat és szépet tudott hozni az életébe. Talán ez az előadás is ilyen lesz.