2024. július 17., szerda

Szerdán adják át a felújított Arena mozit

Négy évtized után ismét Újvidéken lesz az ország legkorszerűbb mozija

Többszöri halogatás után ma 20 órakor ünnepélyesen megnyitják Újvidéken az Arena Filmszínház modernizált utódját, az Arena Cineplexet. A város szívében levő épületen csaknem egy évig dolgoztak, miután tavaly ősszel a belgrádi Art Vista került ki győztesen a mozi bérlésére kiírt pályázaton, s ennek értelmében 15 évig bérelheti. A pályázati feltételek szerint az Art Vistának 7 hónap állt rendelkezésére, hogy elvégezze a szükséges munkálatokat, ehhez viszonyítva bizony megkésett, de most annál pazarabb komplexumot ígér. A korábbi bejelentéseknek viszont megfelel, hogy a nyitóünnepségre időzítették Dragan Bjelogrlić Montevideo, Bog te video című új filmjének újvidéki bemutatóját, melyet ma zárt körben, meghívott vendégek előtt, a rendező és a film alkotói jelenlétében vetítenek, majd csütörtökön, december 30-án a nagyközönség előtt is megnyílnak az Arena kapui.

Az Arena Cineplexet az idén renoválták. A mozi területén most hat jól felszerelt terem: négy a földszinten és kettő az emeleten, és mintegy ezer férőhely várja a nézőket. A földszinti termek kisebbek, két 150-150 férőhelyes terem mellett két kisebb: 67 és 72 üléses terem várja a mozikedvelőket. Az emeleti részen 500 és 76 férőhelyes termeket alakítottak ki. Minden teremben a legújabb vetítési technológiát alkalmazzák, és felszerelték az első 3D Dolby Digital technológiával rendelkező vetítőtermet, amely Vajdaságban elsőként teszi lehetővé a 3D-filmek zavartalan élvezetét. A nézőket kilmatizált termek, luxus ülőhelyek, két kávéház és kerthelyiség várják. Itt rendezik majd meg a Cinema City filmfesztivált, a Szerzői Filmfesztivált, a Cinemaniát, a Kids Festet. A mozi repertoárján a hét minden napján mintegy negyven projekció, továbbá 15 film szerepel majd műsoron, közöttük legalább egy gyermekfilm lesz. Ezenkívül hetente egy nap Happy Day lesz, amikor hozzáférhetőbb áron árusítják a belépőjegyeket. Egyelőre nem működik, de tervben van az online helyfoglalás beiktatása, sőt idővel interneten is megvásárolhatjuk majd a belépőjegyeket. A rendes vetítések során 250 dinár lesz a belépő, a 3D-filmek esetében pedig 400 dinár.

Zoran Cvetanović, az Art vista igazgatója és tulajdonosa szerint az Arena Cineplex nem lesz ugyan az ország legnagyobb mozija, de mindenképp a legszebb és a legkorszerűbben felszerelt. Csakúgy, mint 1969-ben, amikor először átadták rendeltetésének.