2024. július 18., csütörtök

A citera ünnepe

Szenttamáson a hét végén megtartották a XIV. Aranyciterát, az általános iskolások citeraszólistáinak és együtteseinek versenyét

Tizenhét szólista, kettős és citerazenekar, valamint több vendégegyüttes részvételével a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában a hét végén megtartották a sorrendben XIV. Aranycitera elnevezésű versenyt, amelyen a hagyományokhoz híven általános iskolás korosztályú szólisták, kettősök és zenekarok vettek részt.

Az együtteseket a szervező, a Citerabarátok Klubja nevében NémethDezső üdvözölte, kiemelvén, hogy Szenttamáson immár tizennegyedik alkalommal szervezik ezt a rendezvényt, s a résztvevő szólisták és együttesek száma azt igazolja, hogy a találkozó megtalálta a helyét és szerepét a vajdasági fesztiválok sorában, s elmondható az is, hogy jelentős szerepet tölt be a citerazenészek utánpótlásának megteremtésében.

A Linka László, Szabó Gabriella és Borsi Ferenc összetételű zsűri nevében Borsi Ferenc, összegezve a hallottakat, kiemelte, hogy Szenttamásról neki mindig Gion Nándor és Zatkó Ibolya jutnak eszébe, az utóbbi főleg azért mert megálmodta és fáradságot nem ismerve szervezte az Aranyciterát, és gondoskodott az utánpótlásról. Mint mondta, a sorrendben tizennegyedik találkozó azt mutatja, hogy szükség van a rendezvényre, hogy az iskolások, a kezdők is megmutassák és összemérjék tudásukat a többiekkel. Sokaknak úgy tűnik, hogy ez a Szólj síp, szólj, vagy a Durindó ismétlése, de nem így van, hisz itt a leendő citerások mutatkoznak be.

A hivatalos értékelést követően a zsűri tagjai minden szólista és együttes teljesítményéről elmondták véleményüket, megjegyzéseiket a zenekarok vezetőinek. A versenyen az alsós szólisták közül első a szenttamási MagKonrád lett, második a nemesmiliticsi Bosnyák István, harmadik a temerini Faragó Adrián. Az együttesek közül a második a szenttamási Arany János ME alsós citeracsoportja, a két harmadik díjat pedig a temerini Zsoldos és a nemesmiliticsi Tökmag együttesek kapták. A felsős szólisták közül a két legjobb a kisoroszi Talpai Rita és a szenttamási Bacsa Ákos voltak, őket a temerini Kálmán Dóra követte. Az együttesek közül kettőnek ítélt a zsűri első díjat, mégpedig a kisoroszi és a muzslyai iskolák zenekarainak, a két második díjat a temerini Markoláb és Hajnal zenekarok kapták, a harmadik díj pedig a bajsai Pitypang együttesé lett.