2024. július 18., csütörtök

Nyíltan a közéletről és a gazdasági válságról

Az irodalom és a zene összefonódása – A Vajdasági Szabadegyetem és a Dombos Fest második napja

A Vajdasági Szabadegyetem második napján pénteken folytatódott a legidőszerűbb témák megvitatása, a Dombos Festen pedig az énekelt verseket és a népzenét élvezhették az esti műsorokban.

A szabadegyetem közéleti és médiacsoportjának vendége volt a délelőtt folyamán Nagy Ferenc főkonzul, a szabadkai főkonzulátus vezetője, aki a schengeni vízumok ügyintézéséhez kapcsolódó tudnivalókról, a vízummentességről és ennek diplomáciai hátteréről beszélt. A gazdasági munkacsoportban dr. Horváth Gyula az európai regionalizmusról tartott beszámolót. A közéleti kérdések iránt érdeklődő fiatalok hallhatták CzeneGréta előadását a 21. század geopolitikájáról és biztonságpolitikai elméleteiről, valamint Hajdú Zoltán értekezését a magyarországi közigazgatási és intézményi struktúrákról. Délután dr. Somogyi Sándor Vajdaság AT nemzetközi regionális prioritásairól, Faragó László pedig az európai policentrikus területfejlesztésről tartottak vitaindítót. Délután JókaiAnna írónő volt a fiatalok vendége, majd mindkét munkacsoport tagjainak Feledy Botond tartott előadást az érdekérvényesítésről és a lobbizás európai gyakorlatáról este pedig a szabadkai rádió ifjúsági műsorának munkatársai voltak a fiatalok vendégei.

A Dombos Festen délután Bárdos Deák Ági kortárs költők megzenésített verseit adta elő Másik János kiséretében, majd Karafiáth Orsolya és Grecsó Krisztián voltak a kisszínpad vendégei. Az esti műsort a szegedi Sheket együttes nyitotta meg, akik dalaikban különböző népek zenéjét ötvözik, de főként magyar és klezmer (zsidó) népzenei elemeket használnak fel zenéjükben. Szintén a népzene ihlette Bognár Szilvia dalait is, aki azonban a csuvaszok és cseremiszek dallamait is beépíti dalaiba. Az est folyamán fellépett még az Escola de samba – Sambansa együttes késő éjjel pedig a Fresh&Fanky Music by Furó&Erwin együttes.