2024. július 18., csütörtök

Hétfőtől lehet pályázni

A Szülőföld Alap Kulturális, Egyházi és Média Kollégiuma tegnap Szabadkán ülésezett

Első alkalommal történt meg, hogy a Szülőföld Alap Budapesten kívül ülésezett. Szabadkán a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületében tartotta meg Kulturális, Egyházi és Média Kollégiumának ülését. A tegnapi rendhagyó tanácskozás utáni sajtótájékoztatón dr. Zilahi László, a magyarországi Miniszterelnöki Hivatal keretében működő Nemzetpolitikai Ügyek Főosztályának főigazgató-helyettese jelentette be, hogy a kulturális kollégium 248 millió Ft támogatás kiírásáról döntött, szeptember 14-én írja ki a felhívást a pályázatokra, amelyekre október 15-ig lehet jelentkezni, az eredményhirdetés pedig november folyamán várható. Pályázni lehet többek között színházak, kulturális-közművelődési egyesületek működtetésére és fejlesztésére; napilapok, hetilapok, folyóiratok, valamint az elektronikus média támogatására; könyv és folyóirat kiadására; valamint színházi- és filmprodukciók támogatására. Ugyanakkor most is lehetőség lesz kis összegű programokra is pályázni, amely 100–500 ezer forint közötti támogatások szétosztását jelenti. Erre a keret 10 százaléka, vagyis megközelítőleg 5 millió forint fordítható.

– Az elmúlt öt évben itt Szerbiában mintegy ezer pályázatot támogattunk, körülbelül 930 program megvalósításához járultunk hozzá, amely azt jelenti, hogy 1,4 milliárd Ft támogatás jutott csak Vajdaságba – mondta Zilahi László.

A miniszterelnöki hivatal munkatársa szerint az alap mindössze 2 milliárd forintot tud igénybe venni évente, majd hozzátette, megvan szükséges politikai szándék, valamint Bajnai Gordon magyar miniszterelnök megígérte, hogy a gazdasági válság ellenére ez az összeg a jövő évben sem fog csökkenni. Dr. Nagy Imre, a Szülőföld Alap Iroda igazgatója elmondta, hogy a Kárpát-medencében összesen 28 pályázati felhívást irányoztak elő.

– Ebből az összegből a Kárpát-medencei szolidaritás jegyében Szerbia – a lakosság számát tekintetbe véve – nagyobb arányban részesül, a források 22 százalékát kapja, amely 50,9 millió forintot jelent. Szerbiában összesen 6 pályázati felhívás kerül megjelentetésre, amelyek hétfőtől a Szülőföld Alap honlapján hozzáférhetőek lesznek – hangsúlyozta az irodaigazgató.

Mindezek mellett Zilahi László kiemelte, hogy a szórványkérdéssel nemcsak a Szülőföld Alap foglalkozik, hanem maga a Miniszterelnöki Hivatal is, ez okból megalapították tavaly a Szórványtanácsot, amelynek munkájában minden régióból részt vesz egy-egy neves szórványügyi szakember. Mint megjegyezte, az öt éve működő alap rendhagyó ülésére azért került sor, mert többek között ezzel szerették volna elismerni a Szerbiában tapasztalható pozitív folyamatokat, amelyek közé a nemzeti tanácsokról szóló törvény elfogadása is beletartozik. Nagy Imre szerint a szabadkai rendhagyó ülés ötlete azért merült fel, mert Vajdaságnak olyan regionális határokat átívelő szervezetei is vannak, mint a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, amely az egész Kárpát-medencében nagy jelentőséggel bír.