2024. július 18., csütörtök

Öreg punker nem vén punker

Johnny Rotten, a Pistols énekese (FoNet)

Az idei EXIT fesztivál utolsó napja, mint ahogyan már beszámoltunk róla, szomorúan kezdődött, a paraćini kislány s a két macedón fiatal tragikus balesete mélyen megrázta az egész várost.

A városbeliek, akikkel alkalmam volt beszélni a tragédiáról, szinte egytől-egyig szóvá tették, hogy a kemping területén nyárfák vannak, amelynek fája puha, likacsos, s nem nagyon tartó, így a szél terhelését nem bírta el a faág, s bekövetkezett a tragédia. Mindezek a híresztelések azonban már nem változtatnak a lényegen: egy fiatal lány meghalt, egy pedig, a cikk írása pillanatában, válságos állapotban van, s egy fiú is megsebesült. Ő viszont túl van az életveszélyen.

A tragédia kapcsán egyébként a Nyári Ifjúsági Játékok szervezőinek is talán ajánlatos lenne fokozott figyelmet fordítaniuk a zentai Népkertben lévő fák állapotára.

Az EXIT utolsó napján két, rocktörténelembe illő koncertet is végigbulizhatott a közönség, 27 év után ismét fellépő, újvidéki kultikus zenekar, a Pekinška patka és természetesen a legendás Sex Pistols zenekar fellépése méltóképpen zárta az idei fesztivált. Mindkét zenekar tagjain ugyan meglátszanak az idő (és egyebek) nyomai, de ennek ellenére teljes gőzzel zenéltek, s szinte hihetetlenül vad, energikus és nyers zúzásukkal elkápráztatták a több tízezer egykori s jelenlegi rajongót.

Johnny Rotten, a Pistols énekese is, a homlokán árkokat vájó ráncok ellenére a régi formáját hozta, s szinte minden eljátszott szerzemény után alaposan heccelte, provokálta a közönséget, amelyik természetesen vette a lapot. Egyedül, egy flaskának a színpadra történő berepülése után figyelmeztette az alatta tomboló tömeget, hogy ez már egy kicsit talán túlzás, a toalettpapír rolnik repülhetnek ugyan, de üvegekkel már nem illik megdobálni a punkveteránokat. Szó, ami szó, harminc évvel a fénykora után is bebizonyosodott, hogy a punk egyáltalán nem halott. Ugyanakkor érdekes volt a mai tarajosok közt elvegyülve konszolidált öltözékű, őszes hajú családapákat alig-tizenéves gyermekükkel bulizni -, illetve az Anarchy In UK című, punkhimnuszra lenge öltözékű plázacicákat, világító rudacskákkal a kezükben táncolni látni. A nagyszínpad előtti tombolás egyfajta folytatásaként még igencsak emlékezetesnek bizonyult a nem kevésbé legendás Ramones zenekar egykori tagjának, Marky Ramone-nak a fellépése is a Fusion – színpadon.

A fesztivál utolsó nagy koncertjét is itt élvezhette végig a közönség, a hazai Disciplina kičme fellépésének a formájában. Az egykori jugoszláv térség egyik legjobb zenekarának számító kompánia egyébként a Zentán megrendezendő Nyári Ifjúsági Játékokon is fel fog lépni.

Egyfajta összegzést készítve a végén, nyugodtan el lehet mondani, hogy ezidáig talán a legerősebb EXIT-en vehettek részt mindazok, akik nem sajnálták a pénzt, fáradtságot. Manu Chao, a Primal Scream, a Nightwish, a The Hives, a Sex Pistols stb., s persze a több ezer angol, ír, s mintegy száz ausztrál, japán és új-zélandi látogató négy nap erejéig világvárossá varázsolta Újvidéket. A bibi az egészben csupán az, hogy ez a néhány nap gyorsan elmúlt s utána még egy évet kell várni az újabb varázslatig.