2024. július 18., csütörtök

Népzenei ínyencfalatok

Zentára már ma várják a fiatalokat a hivatalosan holnap kezdődő Nyári Ifjúsági Játékokra

Az idei Nyári Ifjúsági Játékok Népzenei sátra már a legelső napon igencsak attraktív programmal várja a magyar népzene szerelmeseit. Farkas Ágnestől, a helyszín egyik szervezőjétől megtudtuk, hogy szerda estére összehívták a Zentáról elszármazott, s azóta híressé vált népzenével foglalkozó művészeket. A 20 órakor kezdődő szerzői esten fellép Fábry Géza, Polgár Lilla, Burány Béla, és Mezei Szilárd, de az est színvonalát emelni fogja még az újvidéki Ivánovics Tünde és a szegedi Rozsdamaró zenekar prímása, Lipták Dániel is.

Ágnes egyben reményét fejezte ki, hogy e fellépésnek egyfajta hagyományteremtő jellege is lesz és a szülővárosukhoz való kötődés és az együttzenélés öröme évről-évre összehozza ezeket a zenészeket, előadókat. Csütörtökön, ugyanebben az időpontban a nem kevésbé ismert és népzenei körökben népszerű, szabadkai Juhász zenekar lép fel a játékok nagyszínpadán. Pénteken, az adott időpontban szintén igazi zenei csemegével rukkoltak elő a helyszín szervezői. A nagyszínpadon, Gojko Alilović vezetésével a Vajdasági Nagyzenekar hangversenyét élvezhetik (nemcsak) a népzene kedvelői. A Nyári Ifjúsági Játékok zárónapján, 20 órától a Véka zenekar lép fel, de az együttes tagjai a délután 15 órától, a Kölyöktanyán, egy, a legfiatalabbak számára szervezett táncház keretén belül is fellépnek, este 18 órától a népzenei sátorban az idősebb generációk számára szervezett táncházon is zenélni fognak. Az idén egyébként új területen, a népkerti tekepálya mögött lesz majd megtalálható a sátor, amelybe egy nemezkapun keresztül lehet majd bejutni, köréje pedig kirakodóvásárt rendeznek, ahol kizárólag értékőrző, hagyományos tárgyak lesznek megvásárolhatóak, vagyis nemeztárgyak, vesszőből font tárgyak, szalmadíszek stb.

Az esti koncerteket egyébként minden este táncház követi Varga Viola és Gazsó Béla vezetésével.

Farkas Ágnes egyébként hangsúlyozta, hogy a népzenei sátorban nemcsak szórakoztatni szeretnének, hanem mindenekelőtt szeretnék a fiatalok figyelmét, érdeklődését felkelteni az a csodálatos hagyaték iránt, amelyet a magyar népzene, s a képzőművesség képvisel, s amelynek oktatása és terjesztése Zentán méltatlanul hátrányos helyzetbe került. Példának okáért tudni kell, hogy egy csókai származású, de már egy évtizede Zentán élő népművész, Baji Endre az elmúlt 10 évben töretlen lelkesedéssel foglalkozik néptáncoktatással, az oktatások székhelye továbbra is megoldatlan. Farkas Ágnes egyben reményét fejezte ki, hogy a népzenei sátorba látogatók közül talán akad valaki, akinek a lelkét megérinti ez a szellemiség, s cselekedni próbál annak érdekében, hogy ez az áldatlan helyzet megváltozzon. A népzenei sátor szervezőjétől megtudtuk, hogy a zentai néptáncosok tavasszal az utcára kerültek s azóta kilincselnek az illetékes fórumoknál, mindhiába.