2024. július 17., szerda

Az egybetartozás folytonossága

Szombaton megkezdődtek a XII. Tordai Művelődési Napok

Telt ház, rangos hazai és külföldi vendégek jelenlétében szombaton megtartották a XII. Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat megnyitóját. A Művelődési Otthon előcsarnokában Szarka Edit, a bégaszentgyörgyi (Žitište) Művelődési Intézmény igazgatója megnyitotta a község amatőr festőinek a kiállítását, a rendezvény vendégeit pedig Dušan Milićev községi elnök köszöntötte. Az ünnepi műsorban a hazai műkedvelők mellett felléptek az újszentesi (Románia), a balástyai (Magyarország), a pacséri és a feketicsi műkedvelők.

Dobai János tanácselnök hangsúlyozta, hogy az összefogás, a kultúra, a hagyományok és az anyanyelvünk ápolása nélkül már rég elveszett volna a szórványmagyarság. Elmondta, hogy sikerült az idén is mindenki igényének megfelelő, színvonalas programot összehozni. Lesznek színielőadások, zenés műsorok, könyvbemutatók, kiállítások, gyermekműsorok, bálak, szakelőadások. A rendezvénysorozaton fellép Torda mind a hét testvértelepülése, és március közepén a Tordai esttel zárul. Az idei újdonság pedig a Bánáti est lesz, amelyen l3 szórványmagyar település műkedvelői mutatkoznak be.

– Fokozottan oda kell figyelnünk most kultúránkra a jelenlegi sanyarú gazdasági-politikai helyzetben. Nem könnyű ma élni, sőt túlélni, nemhogy szabadidős foglalkozásként a közösségért tenni, teremteni és alkotni. Az önmagunk és közösségünk iránti igényesség az, ami fenntart és megtart a szórványban és kisebbségben. Így lehetünk csak még többek, még jobbak, még emberibbek. A tavalyi népszámláláskor kiderült, hogy majdnem negyedmillió magyar él még ebben a tartományban. Ennek az adatnak nem elbizonytalanítani, hanem erősítenie kell bennünket. Ennyien, ha akarunk és merünk, már pedig egyértelmű, hogy akarunk és merünk is, tudunk, sőt csodákra vagyunk képesek, nemcsak a kultúra, hanem az élet bármely más területén is – mondta üdvözlő beszédében Juhász Attila tartományi művelődési segédtitkár, hangsúlyozva, hogy az egyetemes magyar kultúra részei vagyunk.