2024. július 17., szerda
Magyarittabén

Téli találkozók harminckettedszer

Az istvánvölgyi női kórus

Az istvánvölgyi női kórus

A hétvégén Magyarittabén megkezdődött a harminckettedik Téli találkozók művelődési rendezvénysorozat. Bánát egyik legrangosabb és leghosszabb múltú rendezvényét – melyet 1976-ban szerveztek meg először Deák Ferenc író ötlete nyomán – Dragan Milenković, a bégaszentgyörgyi (Žitište) képviselő-testület elnöke nyitotta meg. Az ünnepi műsor kezdete előtt az előcsarnokban bemutatták a hagyományos ittabéi süteményeket, s vendégek megtekinthették Lódi József festményeinek és Erdős József kézművesmunkáinak kiállítását.

A színültig megtelt művelődési ház nagytermében fellépett a magyarittabéi Búzavirág népi szokásokat és hagyományokat ápoló egyesület két tánccsoportja, a tordai Petőfi Sándor MME táncosai, a bégaszentgyörgyi Október 2. ME tagjai szerb néptáncokkal, a toráki Vikentije Popović – Bokaluc ME tagjai román néptáncokkal és magyar népdalokkal, valamint az istvánvölgyi (Hajdučica) Testvériség ME, amelynek tagjai (felvételünkön) szlovák népdalokakal és néptáncokkal mutatkoztak be.

A március 15-éig tartó rendezvénysorozat keretében, február 2-án kolbásztöltő-versenyt tartanak, a hagyományos maszakajárás és maszkabál pedig február 16-án lesz. A hétvégi műsorokon fellépnek a muzslyai, bácsfeketehegyi és nagybecskereki művelődési egyesületek, a moholi Midnight táncegyüttes, valamint testvértelepülésük, a magyarországi Békés város műkedvelői.