2024. július 16., kedd

Vétek lenne nem filmre vinni

A szabadkai VM4K vendége Rákay Philip volt – A közönség egy részletet is láthatott a készülő Aranybulla című filmjéből

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ csütörtök esti rendezvényén a magyar történelmi filmekről és azok lehetőségeiről volt szó. Az est vendége Rákay Philip kommunikációs és médiaszakember, producer volt, akinek a nevéhez fűződik egyebek közt a készülő Aranybulla című alkotás – amelyből lesz egy televíziós sorozat és egész estés film is –, valamint a Most vagy soha!, az 1848-as forradalom eseményeit feldolgozó kalandfilm is, amelyet a tervek szerint 2024. március idusa körül mutatnak be a mozikban.

Rákay Philippel Orosz Ildikó újságíró, riporter és Agyánszki Máté történész beszélgetett, egyebek közt arról, hogy van-e létjogosultsága a magyar történelmi filmnek, lehet-e közönségsiker és egyáltalán milyen lehetőségek rejlenek benne. Rákay Philiptől azt is megtudhattuk, hogy őt hogyan szippantották magukba a történelmi filmek:

– Művészetfilozófiát, művészettörténetet, esztétikát tanultam, és már harminc éve dolgozom a médiában. A magyar történelem, irodalom iránti érdeklődést, azok szeretetét, a szüleimnek köszönhetem. Édesapám már kis koromban a kezembe nyomta azokat a könyveket, amiket illik elolvasni. A tinédzseres lázadókor természetesen engem sem került el, de ezután az ember jó esetben visszatalál az eredeti gondolataihoz, ahogyan én is. Valójában mindig is tévével, filmmel szerettem volna foglalkozni. A gyerekkoromban nem volt ennyi tévéállomás, mint most, de sok történelmi jellegű filmet, sorozatot vetítettek, ilyen volt az Abigél, A fekete város, A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob, az Egri csillagok, a Rákóczi hadnagya és így tovább. Ezek a filmek szerepeltek a műsoron és ezeket egy ország nézte. Amikor az ember az Egri csillagokban a Sinkovits Imre által megformált Dobó István monológját figyeli, és úgy nő fel, hogy azt évente legalább háromszor meghallgatja, a Jóisten pedig kreatív energiákkal áldotta meg és lehetőséggel, hogy nagy filmet készítsen, akkor elkezdi azt érezni, hogy ebbe bele kell vágni. Kulturális műsorokat is készítettem, a legnagyobb filmes élményem pedig az volt, amikor elkészíthettem a Szabadság tér ’89 és a Szabadság tér ’56 című történelmi sorozatokat. Számos szakemberrel dolgoztam, elég mélyre ástunk, és ez kedvet adott a folytatáshoz. Több mint tíz éve gondolkodom azon, hogy történelmi filmeket kellene készíteni. Korábban is próbálkoztunk, a törekvések az elmúlt három évben értek célba. Idén leforgathattuk a magyar filmtörténelem eddigi legdrágább és legnagyobb szabású produkcióját, amely Petőfiről és a márciusi ifjakról szól, valamint az Aranybullát. Két nagy munka volt ez, párhuzamosan forgattunk, egész napokat. Beleszerettem ebbe a műfajba. Olyan csodálatos a magyar történelem, olyan eseményei, alakjai vannak, hogy ezeket az elképesztő karaktereket vétek lenne nem filmre vinni. Úgymond beoltani a gyerekeket, a fiatalokat azzal, hogy kik vagyunk, hol élünk, kik voltak az őseink, mit hagytak ránk. Sok tanulság vonható le a történelemből, amit muszáj megmutatni – fejtette ki Rákay Philip.

VM4K

A VM4K vendége Rákay Philip volt (Fotó: VM4K)

Az Aranybulla 40–50 évet ölel fel a magyar történelemből, III. Béla 1196-ban bekövetkezett halálától az 1241-es muhi csatáig, a VM4K közönségének pedig exkluzív élményben lehetett része, elsőként láthatott nyilvánosan egy részletet az Aranybullából, amely még nem is készült el teljesen:

– Ez egy dramatizált dokumentumsorozat lesz, hatszor megközelítőleg húsz perces és történészek is beszélnek benne. Tudatosan készül úgy, hogy az iskolákban is vetíthető legyen, és a történelemtanárok beszélgethessenek róla a diákoknak. Ez tehát egy ismeretterjesztő sorozat lesz, de annyira beleszerettünk, hogy egy nagyjátékfilmet is készítünk belőle – hallottuk Rákay Philiptől.

Az est folyamán szó esett egyebek közt arról is, hogy mi minden szükséges egy történelmi film elkészítéséhez, mennyire körülményesek a forgatások, mik a buktatók, mennyire nehéz jelmezekhez jutni és a díszletet felépíteni, mindez pedig mekkora költségekkel jár. Rákay Philip egy ambiciózus tervről is beszélt, miszerint a mohácsi eseményekről is készítene filmet, nagy álma pedig, hogy a rendező Mel Gibson legyen.

Nyitókép: VM4K