2024. július 17., szerda

Elég lesz megjelenni

Január végéig elkészül a nyolcadikosok záróvizsgáját segítő feladatgyűjtemény

Szerbia az idén elkészíti oktatási stratégiáját, meghozza a felnőttoktatásról, az általános iskolákról és a középiskoláról szóló törvényt, és – ha szükségesnek mutatkozik – módosítja az oktatás és nevelés alapjairól szóló jogszabályt. Új iskolákat kell építeni, hogy ne kényszerüljenek három váltásban dolgozni az oktatási intézmények, az ingyen tankönyvek akcióját ki kell terjeszteni a harmadik osztályosokra is... Mindez nem minden, a 2010/11-es tanév végén ugyanis először tesznek záróvizsgát a nyolcadikosok – sorolta az idei évben várható újdonságokat Žarko Obradović oktatásügyi miniszter a fővárosi sajtónak.

Kétségtelen, hogy az általános iskola végzősei már nagyon is gondolnak ez utóbbira, általános iskolai tanulmányaik zárófelvonására, vagyis a mostaniak a korábbi nyolcadikosoknál is nagyobb izgalommal várják a tanév végét, mert új formát kap a záróvizsgáztatás. Lassanként világossá vált, hogy mégsem kell különösebben tartani az alig néhány hónap múlva esedékes vizsgától, nincs igazán ok az aggodalomra, mert a záróvizsga meg sem fogja közelíteni a kisérettségi fogalmát, sőt sokkal inkább hasonlítani fog az eddigi középiskolai felvételihez.

A nyolcadikosok a tanév végén anyanyelvből és matematikából bizonyíthatják tudásukat, a felkészülést segítő feladatgyűjtemény pedig január végéig elkészül a Prosvetni pregled gondozásában. Mint azt korábban nyilvánosságra hozták, a teszteken szereplő feladatok 50 százaléka mindkét tárgyból ismert lesz, 25 százaléka részben, a megmaradt 25 százalék pedig ismeretlen feladatokat foglal majd magában. Némi változást jelent, hogy most már minden nyolcadikos diáknak kötelessége záróvizsgát tenni, még akkor is, ha nem kíván továbbtanulni, mivel valamilyen szinten a nyolc év alatt összegyűjtött tudásról kell tanúbizonyságot tenni. Ez így érthető is, csupán akkor válik értelmetlenné, ha tudjuk, hogy egyidejűleg megszűnik a tudásküszöb is, vagyis mindenki leteszi a záróvizsgát, ha kimegy rá. Tehát még az is, aki egy csepp tudást sem mutat fel, csupán megjelenik a vizsgáztatás alkalmával.

Ezen a hihetetlen kitételen még az sem változtat lényegesen, hogy a 2013/14-s tanévig fokozatosan emelik az ismeretlen feladatok számát a vizsgán. A megmérettetésen egyébként 40 pontot lehet majd szerezni, ami az általános iskolai tanulmányi eredménnyel megszerezhető maximális 60 ponttal együtt képezi az elérhető 100 pontot.