2024. július 17., szerda

Száz panasz és más versek

Könyvújdonságnak számít, de máris díjazott kötet Fehér Kálmán Száz panasz és más versek című könyve. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség ugyanis dicséretben részesítette az újvidéki Forum Kiadó kiadványát a Vajdasági Szép Magyar Könyv 2010 pályázatán. A barátságos, díszes, több mint 300 oldalas, tetszetős kötetet Kapitány László tervezte, és a szerző 70. születésnapja alkalmából adták közre.

Fehér Kálmán főleg lapokban, folyóiratokban közölte verseit az elmúlt évtizedben, ugyanis legutóbb 1999-ben jelent meg verseskötete. Jubileumi kötete „gerincét” az 1966-ban kiadott, s a poétikai újdonságával, sajátosságaival verstörténeti kötetté lett Száz panasz képezi, de találhatunk első verseskötetéből, az 1964-ben kiadott Akváriumból, az 1971-es Fürjvadászatból, és az 1999-s PetőfiÉRT/elem/és/ék, valamint Szemkút kötetek anyagából is.

Talán nem közhelyszerű a megállapítás, miszerint a több évtizedes termésből válogató kötetben Fehér Kálmán kitartóan és következetesen „mondja” a maga leginkább történelemre és biblikus motívumokra épülő verseit. A kötet anyagát válogató Bányai János szerint „Fehér Kálmán a bele nem egyezés verseit mondja szüntelenül, erős képekben, a kihagyások ellenére is teljes mondatokban és következetesen, miközben a dalt kedvelő költő lévén sokszor enged a dallam hívásának is”.

A táltos bűvös könyve

A Vajdasági Szép Magyar Könyv 2010-es pályázatán ugyancsak dicséretben részesített Forum-kiadvány A táltos bűvös könyve – Mondák és legendák a vajdasági Bánság északi feléből című kötet. Mint arról a könyv alcíme árulkodik, a kötet válogatást kínál a vajdasági Bánság északi feléből származó magyar legenda- és mondakincsből Jung Károly válogatásában és elmondásában. A papírra vetett mondákat és legendákat ezen a területen, vagy máshol jegyezték fel a népköltészet kutatói, viszont közös nevezőjük, hogy tartalmilag ehhez a vidékhez kötődnek. A kötet szerzője mások és saját gyűjtéséből merítette az anyagot, melyek Attila kardjához, Mátyás királyhoz, Szent Péterhez, Krisztus urunkhoz, vagy épp a bőkezű Rudolf királyfihoz kötődnek. A Forum Könyvkiadó kötetét 600 dinárért vásárolhatják meg az érdeklődők.

Id. Korhecz Tamás könyve, a Rejtély voltaképpen egy alig kendőzött önéletírás, amely olyan nyitott kategóriában valósult meg, amelybe több műnem is belefér. A szerző, lévén vérbeli, határokon túl is jól ismert jogtudor, nyilvánvalóan azt is szem előtt tartotta, amiről néha a szakma elkötelezettjei is megfeledkeznek, nevezetesen, hogy a némaságból kiemelt, majd betűk által szavakba, mondatokba fogalmazott emlékekben rengeteg csapda rejlik. Nos, itt ékesen bizonyította, hogy odafigyeléssel, őszinteséggel, bölcsességgel és bátorsággal nyugodtan, sértetlenül átvághatunk az irodalom eme talányos aknamezőjén – ezekkel a gondolatokkal ajánlja figyelmünkbe a tetszetős kötetet a kiadó, az újvidéki Forum. Ez a kedves „invitálás” már magában elegendő ahhoz, hogy érdeklődéssel vegyük kézbe. A kötetet 400 dináros áron szerezhetik be az érdeklődők.


Szirmai-emlékkönyv / Spomenar Sirmai

A kétnyelvű kötet Szirmai Károly születése 120. évfordulójára és a Szirmai Károly Irodalmi Díj harmincöt éves múltja tiszteletére jelent meg 2010 végén Bordás Győző és Miroslav Tepić társszerzők együttes fáradozásának köszönhetően. A kötetben Szirmai Károly egy-egy novellája és verse olvasható eredetiben és szerb fordításban, s azok a tanulmányok, méltatások, megemlékezések, amelyek a jeles vajdasági író életében, majd a halála óta megjelent négy évtized folyamán születtek. A kiadványban helyet kaptak az eddigi Szirmai-díjas alkotókat és köteteiket bemutató tablók is. A Forum kiadó gondozásában közreadott kötet ára 600 dinár.