2024. július 17., szerda

Betegség miatt zárva

TÉVÉJEGYZET

Amióta tévé a tévé, azóta folyamatos a műsora. Emberek jönnek-mennek, felbukkannak, eltűnnek, a műsor azonban marad. Legalábbis mindezidáig. A héten ugyanis két délután is megcáfolta ezt az íratlan szabályt a Vajdasági RTV.

Hiányzott ugyan a betegség miatt zárva felirat, de ettől még a napi horvát nyelvű híradás szemrebbenés nélkül elmaradt. A munkatársak ugyanis beteget jelentettek. Helyette szórakoztató műsort tűztek műsorra, időnként végigfutott az elnézést kérünk felirat, és a híradó lemondásának ténye. A feliratból nem derült ki hány tagú ez a szerkesztőség, ám sejthető, hogy a vajdasági tévéház legfiatalabb szerkesztősége nem bővelkedhet munkatársakban. Ebből kifolyólag nagyon könnyen előállhat valóban egy ilyen helyzet, hogy egyidejűleg dől ki minden mozgatható ember. És akkor mi a teendő?

Tekintettel arra, hogy egy egészen természetes emberi megnyilvánulásról van szó, szinte furcsa, hogy nem találkozunk gyakrabban hasonló feliratokkal. Mondjuk az iskolában (képzeljük, megérkezik a kis nebuló, és a tanító betegsége miatt zárt ajtókra talál), ügyfélfogadó irodákban (még a számlát sem lehet befizetni!), a sörözőben (különben is tél van, kit érdekel a sör?), vagy a buszállomáson (ugyan, tessék inkább otthon maradni!)... Tényleg furcsa helyzetek adódhatnak! Viszont ha legtöbb helyen megoldható a helyettesítés, akkor a televízióban miért nem?

Egyes kereskedelmi televíziók találtak ez ellen a „betegség” ellen jó receptet: a valóságshow-kat. Minimális kreativitással, erőfeszítéssel nemcsak magas fokon tartják a nézettséget, hanem menet közben bárki akár meg is betegedhet. A műsornak az nemhogy ártana, hanem egyenesen hasznára válik. Mert akár vágatlanul is beszúrható bármely „zárt intézet”, melynek önkéntes lakói érdekesek, vonzóak még lerobbant állapotban is a kukkolni imádó nézőknek. Épp ezért senkit se lepjen meg, hogy az idén a szerbiai tévécsatornák máris nem kevesebb mint hat valóságshow-t jelentettek be! Az ismert Nagy Testvér, Én is tehetséges vagyok mellé újak társulnak, mint a Pink TV-n vasárnap kezdődő Udvar 24 versenyzővel, a párkereső: Nősülj már!, a sikerre vágyó szép lányoknak szánt Topmodell, vagy az X-faktor. Úgy tűnik, bármennyire nem örülünk ennek a szép, új, modern világnak, bármennyire is menekülnénk a média, a valóságshow-k, a technika uralta világ elől, hiába tudjuk, hogy a saját életünket kellene élnünk, ahelyett, hogy a másikét bámuljuk, egyszerűen nem megy.

A török sorozatoknál sincs megállás, meg betegség, hódít a török, mint egykoron, legalább fél Európa az övék. A Balkánon olyannyira népszerűek, hogy a szerb fővárosban például nincs község, ahol december óta legalább egy Onurt ne kereszteltek volna a főhős neve után. Hja, hol van már az 500 éves török elnyomás?! És hol a tavalyi hó?