2024. július 18., csütörtök

Holdsugaras napközi

A demokratikus nevelési elvek és a tehetséggondozás kapja a főszerepet

Immár hat éve működnek Szabadkán a Holdsugár Klubok, és tavaly decemberben megalakult a Holdsugár Alapítvány is, melynek alapítója a Klub 21 – Pozitív Kommunikációért Egyesület, társalapítója pedig Kovács Gábor, a Fornetti gyár igazgatója. Az alapítvány teljes mértékben közhasznú és az önkéntesség alapján működik, melynek célja, hogy azáltal, hogy különféle innovatív civil kezdeményezéseket támogat, és programokat valósít meg, hozzájáruljon a hátrányos helyzetű és fejlődésükben veszélyeztetett gyermekek és fiatalok életminőségének javításához.

Kiss Dezső, az alapítvány közgyűlésének elnöke tegnap tartott sajtótájékoztatójukon bejelentette, hogy az alapítvány keretén belül az általános iskolás diákok számára nyitnak egy iskolán kívül működő napközit, mely a Holdsugár Gyermekközpont nevet viseli, az ott folyó munka azonban merőben más lesz, mint a hagyományosan ismert napközik működése. A tervek szerint a Holdsugár Gyermekközpontot január 22-én nyitják meg a Lifka Sándor 4-es szám alatti épület első emeletén.

A napközi naponta nyolc órán át délelőtt és délután várja majd a fiatalokat, ingyenes lesz és hatvan diákot tud befogadni, akiket viszont a szakszolgálatok, osztályfőnökök, iskolaigazgatók ajánlása alapján választanak ki. Olyan gyerekek lesznek majd a napköziben, akik hátrányos körülmények között élnek, ami pedig veszélyezteti szociális, értelmi, érzelmi képességeik, adottságaik kifejlődését.

– Az az elképzelésünk, hogy a napközi környezete egy korszerű családi otthont mintázzon, és egészséges, demokratikus hangulatban teljenek a napok, ahol a felnőttek nem uralkodhatnak a gyerekeken, hanem engedik őket szabadon kibontakozni. Természetesen a szülőkkel is együttműködünk, nekik és gyermekeiknek is biztosítunk pszichológiai gondozást, megteremtjük a gyerekek egészségügyi és orvosi ellátását, illetve nevelését, felkészítjük őket a különféle versenyeken, pályázatokon való részvételre, sportra, természetbarát gondolkodásra igyekszünk nevelni őket, és nagy hangsúlyt helyezünk a tehetséggondozásra – ismertette Kiss Dezső a napközi munkáját, melynek alapjául az Alexander Sutherland Neill által kialakított summerhilli szabad nevelés elvei szolgálnak.

A Holdsugár Gyermekközpont projektjét az Együttműködő Holland Alapítványok Közép- és Kelet-Európáért és a helyi kezdeményezéseket támogató Balkán Alap segítségével valósítják meg, a napközi két koordinátora pedig egyéves képzésen vesz majd részt Bosznia-Hercegovinában.

Mint azt Kiss Dezső kiemelte, mivel a Holdsugár Alapítvány rendelkezik saját tőkével, lehetőségük van pályázatot kiírni Holdsugár Klubok létrehozására Szerbia más városaiban is, és alapítványként igyekszenek más adományozókat is találni programjaik támogatására.