2024. július 17., szerda

Vacka Rádió ajándékba

Tavaszra már hallgatható lesz az Újvidéki Rádió hullámhosszán a legkisebbeknek szánt mesejáték

A Vacka Rádió háromszáz epizódját hozta ajándékba tegnap Újvidékre a Magyar Rádió küldöttsége. A méretre kicsiny, CD-ben mérhető, de annál értékesebb ajándékot Klemm József, az Újvidéki Rádió megbízott igazgatója és Blažo Popović, a Vajdasági RTV vezérigazgatója vette át. A CD tartalmával, vagyis a Vacka Rádióval minden bizonnyal már tavasszal megismerkedhet a vajdasági hallgatóság, ekkorra várható ugyanis a sorozat műsorra tűzése. A Vacka Rádió bizonyára sokak számára ismerős, hiszen 2008 óta – amióta adásba került –, a Magyar Rádiónak köszönhetően számos gyerek, óvónő, szülő és nagyszülő ismerte meg, sőt meg is kedvelte, hiszen azóta is műsoron van.

A Magyar Rádió képviseletében jelen levő Jónás István vezérigazgató szerint a sorozat sikerét pontosan ez, vagyis a hallgatottsága jelzi. Gaál Zsuzsa író, a mesejáték szerzője, akit sokan a Nők Lapja meserovatának vezetőjeként ismernek, ugyancsak jelen volt az ajándék átadásánál, és reményét fejezte ki, hogy „továbbfejlődik a mesebirodalom”, azaz Magyarország meghódítása után a határon túl is új barátokat szerez magának. A szerző a mese nyelvén szólva hangsúlyozta:

– Szeretettel hoztunk 300 epizódot, mely fogható a Lötyög patak, valamint a Duna és a Tisza folyó valamennyi hullámhosszán... természetesen a Vajdaságban is – mondta.

A mesesorozat forgatókönyvének elkészítésére a Magyar Rádió 2007 végén írt ki pályázatot, egy évvel később pedig már sugározni is kezdte az első, tízperces epizódokat. A történet egy mesebirodalom rádiójában és körülötte játszódik, erőszakmentes, hétköznapi élethelyzetekre épülő, fordulatos és színes részekből bontakozik ki. A meséhez illő zenei anyagot Bujdosó János, Darvas Kristóf és Rutkai Bori komponálta. Ez CD-n is megjelent már, az idei Ünnepi Könyvhétre pedig a sorozathoz kapcsolódó első könyvet is kiadják. Mindebből látszik, hogy a magyar elektronikus médiában egyedülálló vállalkozásról van szó, hiszen korábban nem gyártott senki napi gyakoriságú folytatásos meseregényt óvodásoknak. Már magában ez mutatja az ajándék értékét, arról nem is szólva, hogy mit jelent majd a vajdasági óvodáskorúaknak, és talán a kicsit fiatalabbaknak és idősebbeknek is, hiszen a rádió igen ritkán tudja megszólítani őket.