2024. július 17., szerda

Michael Ridpath: Fagyos múlt

ÚJ KÖNYVEK



A helyszín Izland, 2009 januárja. A Serpenyős forradalom nevű tüntetéssorozat keretében a lakosság a bankok által okozott pénzügyi válság ellen tiltakozik, a kormányfő távozását követelik. A zűrzavarban életét veszti egy bankár. Néhány hónappal később egy újabb izlandi bankár esik áldozatul, ezúttal Londonban. Látszólag a két embernek és a két ügynek semmi köze egymáshoz, Magnus Jonsson az Amerikából visszatért izlandi nyomozó azonban nem így gondolja.

A cselekmény során mélyebb betekintést nyerhetünk az izlandi történelembe, és megismerhetjük az ott élő nép sajátosságait is, miközben izgalmasan bonyolódik a történet, kuszálódnak össze a szálak.

Azoknak, akik szeretik az olyan bűnügyi történeteket, amelyek ettől mégis többet nyújtanak, mindenképp ajánlani tudom a General Press Kiadónál megjelent regényt.

Tárnok Alfonz; dr. Csernus Imre; Dobai Benedek: Drogma

Csernus doktort jól ismerhetjük, egy médiaképes pszichiáterről van szó, az elektronikus sajtóban találkozhattunk vele számtalanszor. A Drogma Csernus hét napját mondja el, gazdagon illusztrálva önjellemzéssel, a betegek jellemrajzával, gyengeségeivel. A könyv a nyolc évvel korábban megjelent azonos című könyv átdolgozott változata. Csernus bölcsebb, tapasztaltabb, idősebb, és dőlt betűkkel jelzi, ha valamit ma már másképp lát. A két szerzőtárs: Tárnok Alfonz és Dobai Benedek pedig nem kis iróniával kommentálják a doki által leírt, átmesélt dolgokat.

A Jaffa Kiadónál megjelent könyv tanulságos lehet szenvedélybetegeknek és azoknak is, akik nem azok, hisz valamilyen gyengeség mindannyiunkban rejlik.