2024. július 19., péntek

Hiúság vására...

.. amelyet mégis látni kell – Jövő héten kezdődik Belgrádban az Eurovíziós Dalfesztivál
Jelena Tomasevic

Az Eurovíziós Dalfesztivált idén május 20-ától 24-éig követhetünk végig a képernyőkön, s amelyet Marija Šerifović tavalyi győzelmének köszönhetően Szerbia fővárosában, Belgrádban rendeznek meg az idén.

A rendezvénynek a történelme egyébként 1956-ra nyúlik vissza, ugyanis azóta ezen a az Európai Műsorsugárzók Uniójának országai egy-egy előadót léptetnek fel, akit az adott nemzet döntőjéből, szavazással vagy a tévé saját döntése során választanak ki. A szervezők szerint a fesztiválon nyerni egyet jelent a nemzetközi sikerrel, ezt viszont a sors furcsa fintora szinte minden évben megcáfolta. Igazi nemzetközi hírnevet az elmúlt 42 évben egyedül a svéd ABBA zenekarnak s Celine Dion-nak sikerült elérnie, ugyanakkor a második s harmadik helyezést elértek közül több tucat előadó vált igazi popcsillaggá. Ezek közül is leghíresebb talán Cliff Richard lett, aki, ahogyan minap kiderült jogtalanul lett második 1968-ban. Történt ugyanis, hogy Massiel spanyol énekesnő meglepetésszerű győzelme az 1968-as eurovíziós dalfesztiválon nem csupán tehetségének volt köszönhető, hanem annak is, hogy hazája akkori diktátora, Francisco Franco tábornok szavazatokat vásárolt Spanyolország imázsának javítása érdekében. Egyébként már a fesztivál spanyol selejtezője is botrányosra sikeredett, mivel a diktátor rémuralma alatt lévő országot egy bizonyos Joan Manuel Serrat-nak kellett volna képviselnie a La, la, la című slágerrel, de fellépését lemondta, mivel a dalt anyanyelvén, katalánul óhajtotta előadni, ezt pedig a kisebbségeket akkoriban nem igazán tisztelő spanyolok nem engedélyezték számára. Cliff Richards által elénekelt Congratulations című dal egyébként világhírű lett a spanyol nótával ellentétben.

Egyébként amennyiben ráklikkelünk http://www.eurovision-hungary.com/ESCHistory_h. honlapra, a fesztivállal kapcsolatos, igencsak terjedelmes botrány-listát is átböngészhetjük.

No de nézzük, mi vár ránk a hiúság idei vásárán? Magyarország becsületét a Csézy művésznevű énekesnő védi.