2024. július 17., szerda

Iratkozási terv a tavalyi szinten?

A felsőoktatásban nem tudják, milyen szakemberekre van a gazdaságnak szüksége
A karok egy része még nem döntötte el, milyen szakokat nyit (fotó: Dávid Csilla)

Minden arra vall, hogy az idén sem szakítanak a korábbi évek gyakorlatával a felsőoktatási intézmények, legalábbis amikor a szakirányokat és az állami költségvetés terhére tanulók számát határozzák meg. Az állami alapítású egyetemi karok egy része ugyanis már meghatározta, egy másik része pedig ezután dönt arról, milyen szakokat nyit az új tanévben, az elsődleges adatok azonban azt mutatják, hogy az iratkozási terv nem sokban fog különbözni a korábbi évieknél.

Az Újvidéki Egyetemen várhatólag március 24-éig készülnek el az iratkozási tervjavaslattal. Dr. Milan Simić oktatásügyi prorektor szerint a kvóták a tavalyi évihez hasonlóan alakulnak majd, amikor 7800 elsőévest vettek fel az egyetem 14 karára.

– Talán újdonságnak számít, hogy ettől az évtől kezdődően a karok az állami pénzelésű férőhelyek 5 százalékát eleve nem sorolják be, hanem rugalmas kategóriaként a gazdaság szükségleteihez fogják igazítani. Idén ez az átirányítás csupán karon belül, a tanszékek szintjén történhet meg, jövőre azonban már lehetővé válik egy-egy egyetemen belül a karok között is, ugyancsak az össz beírt elsős 5 százalékáig – fejtegeti Simić professzor. Magyarázata szerint az egyetem készen áll arra, hogy alkalmazkodjon a piaci követelményekhez, a baj ott van, hogy szinte lehetetlen kideríteni, milyenek ezek követelmények, illetve szükségletek. – A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat becslése szerint mindenből van elegendő, sőt több is a kelleténél. Ezért nem tudunk hiányszakmákban gondolkodni, inkább a legkeresettebb szakmákat igyekszünk favorizálni – mondta.