2024. július 18., csütörtök

Improv Kolektiv Music Residency

Az ötnapos improvizációs rezidenciát koncert zárja

Hétfőn kezdődött és pénteken zárul az a különleges zenei projekt, melyet első ízben rendeznek meg Szabadkán. Az Improv Kolektiv Zenei Rezidencia elnevezésű programban zenészek vesznek részt, akiknek megfelelő technikai felszerelést és hangszereket biztosítanak, hogy a program koordinátorának segítségével alkossanak, tapasztalatot cseréljenek és új ötletek szülessenek.

A projekt a Fokus Alapítvány és az Artrust Polgári Egyesület közös szervezésében valósul meg. Branislav Filipović, a Fokus menedzsere elmondta, hogy öt nap alatt a zenészeknek az lesz a feladatuk, hogy zenét írjanak, begyakorolják repertoárjukat, hogy azt majd bemutassák a közönségnek.

– A projekt egy koncerttel zárul, melyre a Kosztolányi Dezső Színház színháztermében kerül sor pénteken este fél nyolckor. A belépés ingyenes. A koncert után egy nyitott műhelymunkára is sor kerül, ahol az érdeklődőknek lehetőségük lesz beszélgetni a zenészekkel, és kérdezhetnek a programról is – mondta el a menedzser.

Jasna Jovićević, aki maga is zenész és akinek fejéből kipattant az ötlet, úgyszintén részt vesz ebben a projektben.

– Ez a fajta program nem új keletű, más országokban már évek óta szerveznek ilyet, én magam is többen részt vettem, és minden egyes projektum új ötleteket, szerzeményeket hozott. Nálunk a rezidencia nincs gyakorlatban, pedig ez nagyon fontos a zeneszerzés szempontjából, főleg a mai zenei szerzemények tekintetében, ami hazánkban igen alacsony szinten van, vagyis kevés alkotás születik. Ezért szerveztük meg ezt a programot, ahová szerbiai, örmény és holland zenészeket hívtunk meg, így több kultúra is keveredni tud. A zenészeknek semmire sem lesz gondjuk, egy nyugodt atmoszférát teremtünk nekik, hogy öt napon keresztül csak a zenével, a zeneszerzéssel tudjanak foglalkozni. A közös munka és a próbák Palicson zajlanak majd, pénteken pedig bemutatjuk ennek az öt napnak a munkáját.

A projekt támogatója a Fokus Alapítvány és a Tartományi Művelődési Titkárság.