2024. július 19., péntek

Új kiadványok a láthatáron

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben új könyvek, zenei albumok megjelentetését is tervezik

Mint ismeretes, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kiadói tevékenységgel is foglalkozik, s kiadványaival képviseltette magát az idei budapesti Ünnepi Könyvhéten is. Ugyanakkor a VMMI gondozásában a közeljövőben több kötet is megjelenik.

Így nemsokára olvashatjuk Beder István Háromszáz évgyűrű című regényét, amely minden tekintetben méltó folytatása a Kecsketemplommal elindított regényfolyamnak, amelytől némileg talán abban tér el, hogy a korábbi regényeknél is jóval nagyobb, mintegy három évszázadot ível át a történéseivel. A regényben elénk táruló események a zentai csata (1697) utáni időktől kezdődnek a törökök, a janicsárok ittlététől távozásukig, a granicsárok letelepedésétől Oroszországba történt elvándorlásukig, az Osztrák Császárság, majd a Monarchia érájáig, a Királyi Jugoszlávia, a rövid életű Horthy-korszak, a titói Jugoszlávia virágzásától a széthullásáig. Ennek a három százéves történelmi időnek, az itt élő emberek, köztük a magyarság megmaradásának szimbóluma a három évszázadot átvészelt fa a Tisza-partján, amely magán viseli a fölötte-körötte átvonult viharokat.

Megjelenés előtt van a Történelmi tudat – kulturális emlékezet című, az MTA Kisebbségkutató Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet által 2007 novemberében rendezett nagy sikerű tudományos konferencia előadásainak gyűjteménye is.

Gruber Enikő szerkesztésében jelenik meg a Hódi Sándor száz interjú tükrében című kiadvány, amelyben a szerkesztő arra igyekszik választ találni, hogy vajon milyen szálra fűzhetők fel Hódi Sándor gondolatai, szavai, tapasztalatai? Mi az, ami eddig nem volt világos, és a száz interjú alapján összeállított pályakép elkészítése után világossá válhat? Miért jelentős Hódi Sándor egészséggel, betegséggel, családdal, nemzettel, hatalommal, igazsággal, elnyomással, tudással, emberismerettel stb. kapcsolatos gondolata, tapasztalata?

Úgyszintén a VMMI kiadásában jelenik meg Pejin AttilaA helytörténet-kutatás és -írás kézikönyve című kiadványa, amelyben a szerző, a zentai Városi Múzeum vezetője, igyekszik megosztani tapasztalatait mindazokkal, akik munkájuk mellett időt, energiát nem sajnálva helytörténet-kutatással foglalkoznak.

A délszláv–magyar kapcsolatokat erősítheti Sava Babić neves szerb irodalmár és műfordító Mađarska civilizacija (Uvod u hungarologiju) [A magyar civilizáció. Bevezetés a hungarológiába] című kéziratának szerb nyelvű kiadása, amely az MNT megbízásából készült el.

A budapesti székhelyű Timp Kiadóval közös kiadásban jelent meg HajnalVirágésPapp Richárd„Közelből is távol” (Magyar világok a Vajdaságban) című tanulmánykötete, amely többek között az olyan kérdésekre igyekszik választ adni, mint hogy nevezhetjük-e a Vajdaságban élő magyarokat egy közös kultúra birtokosainak, hiszen anyanyelvük, identitásuk, etnohistóriájuk egyaránt a magyar nemzeti kultúra része stb. Márpedig teszi ezt úgy, hogy újrafogalmazza azok szemszögéből, akiknek ezek a kérdések meghatározzák élethelyzeteiket és mindennapi társadalmi döntéseiket.

A Forum Könyvkiadóval közösen jelenik meg Bodor AnikóVajdasági magyar népdalok című könyvsorozatának negyedik kötete, ugyanakkor Vajdasági élő magyar népzene címmel egy albumsorozatot is megjelentetni szándékozik. Ennek első három korongja a 2005 júniusában Horgoson megrendezett XXIX. Durindó legsikerültebb népzenei együtteseinek és szólistáinak összesen 53 műsorszámát tartalmazza. Az albumhoz háromnyelvű (magyar, szerb és angol) melléklet kapcsolódik, amely részletesen bemutatja a vajdasági magyarság körében ápolt népzenei örökség élő forrását. Az album szerkesztője és a melléklet szerzője Bodor Anikó magiszter, népzenekutató. Ezenkívül Éneklő ifjúság címmel is tervben van egy lemezsorozat megjelentetése. Ezt a zentai Szélrózsa leánykórus lemezének kiadása nyitja meg.

A VMMI, úgyszintén az újvidéki Forum Könyvkiadóval, valamint a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézettel és az eszéki székhelyű Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központtal közösen ki szeretné adni s az interneten is elérhetővé tenni Mák FerencnekA délvidéki magyarság válogatott történeti és honismereti bibliográfiáját.