2024. július 19., péntek

Az időjárás is beleszólt

Nagybecskereken megkezdődött a Vajdasági Hivatásos Színházak 60. Fesztiválja

A hideg, esős idő miatt mégsem a főtéren, hanem a nagybecskereki Népszínházban mutatták be tegnap Milena Bogavac Gamma Cas című darabját – a Vajdasági Hivatásos Színházak 60. Fesztiváljának nyitóelőadását – a házigazda Toša Jovanović Népszínház társulatának előadásában, Irena Ristić rendezésében. Tegnap este, a hivatalos megnyitó után a nagykikindai Népszínház Nebojša Romčevič Karolina Neuber című művével lépett a közönség elő. A darab rendezője Nenad Gvozdenović.

A hét fesztiválnapon (április 18-ig) a közönség Miroslav Radonjić szelektor válogatásában hét drámai művet és négy gyermekeknek készült előadást láthat, az újvidéki, a zombori, a szabadkai, a nagykikindai és immár a hatodik alkalommal a házigazda nagybecskereki népszínház előadásában.

A látott produkciókat a Tina Kosi (a celjei Slovensko Ljudsko Gledališče igazgatója), Ana Tasić (színházi kritikus) és Bicskei István (színész és a niši Népszínház művészeti vezetője) összetételű zsűri értékeli.

A jubiláris fesztivál kísérőrendezvényeként dokumentum-kiállítást mutatnak be a vajdasági színházakról, beszélgetéseket tartanak közismert színházi emberekkel, fellépnek az újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói, és bemutatják a Vajdaság színházai című könyvet.