2024. július 17., szerda

Suzanne Collins: Az éhezők viadala – trilógia

ÚJ KÖNYVEK

A jelenlegi Észak-Amerika helyén ma egy Panem nevű állam található. Központja a fényűző, csillogó Kapitólium, az ország többi része pedig 12 régióra van osztva. Egy 75 évvel korábbi lázadás leverését követően a Kapitólium, a körzetek megbüntetése és az újabb lázadásoktól való elrettentés céljával bevezetett egy véres ját ékot. Minden körzetből évente egyszer kisorsolnak egy-egy 12 és 18 év közötti fiút és lányt. A 24 kiválasztott gyermek egy arénában küzd az életéért. A show-műsort közvetíti a tévé, a győztes pedig az a gyerek lesz, aki túléli a versenyt. A győztes élete végéig fényűzésben élhet, és régiója is annyi ajándékot kap, hogy többé nem kell éhezniük. Az egyik legszegényebb régió, a Tizenkettedik Körzet lakója Katniss, aki kisorsolt húga helyett jelentkezik a viadalra.

A trilógia két folytatásában a Futótűzben és a Kiválasztottban tovább folytatódnak az első részben megismert hősök kalandjai, legalább olyan érdekfeszítő fordulatokkal.

A magyar nyelven az Agave Kiadó gondozásában megjelent trilógia, sajátos módon vetít elénk egy orwelli utópisztikus világot, amely azonban korántsem tűnik annyira elképzelhetetlennek, egyben sajátos módon tart görbe tükröt a napjainkban a kereskedelmi tévékből ömlő valóságshow-k elé is, ábrázolva, hova fajulhat ez az üres, bugyuta tömegszórakoztató játék.

A könyv filmváltozata márciusban került a mozikba, olyan szereplőkkel, mint Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth, Donald Sutherland és Lenny Kravitz.