2024. július 17., szerda

Jelentkezzenek a legjobbak!

Megkezdődött a drámaíró verseny az Újvidéki Színházban – Péntek este három ősbemutatót láthat a közönség
(Fotó: Ótos András)

Csütörtök délelőtt 9 órakor kisorsolták azt a címet, amelyből kiindulva, mindössze néhány óra alatt, játszható drámát kellett írnia a XII. Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny meghívott szerzőinek. Az Újvidéki Színház igazgatói irodájában Terék Anna költő, Danyi Zoltán író és Ferenc Judit színész, drámaszerző fogták közre a kalapot, amely a friss Magyar Szóban megjelent cikkek címeit rejtette magában, szám szerint kilencet. A hölgyek átengedték a férfiversenyzőnek a sorsolás jogát, Danyi Zoltán pedig a Jelentkezzenek a legjobbak! címet húzta ki a kalapból. (Ez egyébként egy kishír címe volt a csütörtöki művelődési oldalon, amely egy állami ösztöndíjpályázatra hívta fel az érdekelt egyetemi hallgatók figyelmét.)

A húzást követően Gyarmati Kata dramaturg elmondta, három 14-14 fős színészcsapatban gondolkodhatnak a szerzők írás közben, és legkésőbb délután 5-ig le kell adniuk az elkészült szöveget. Ez a „mutatvány” mindhárom szerzőnek sikerült is: mint a délután folyamán megtudtuk, az elkészült művek nagyjából azonos terjedelműek lettek, így jó alapul szolgálhatnak az egyenként fél-fél órás előadások megrendezéséhez.

Cikkünk leadása után, a tervek szerint este újabb húzás következett. A három vendégrendező, Gemza Péter, Kokan Mladenović és Puskás Zoltán kisorsolták egymás között a megrendezendő drámákat és a három színészcsapatot, majd megkezdődött a szöveggel való ismerkedés. Pénteken egész nap folynak majd a próbák, hogy este hét órakor az Újvidéki Színház közönsége már a három ősbemutatót élvezhesse.

Az előadásokban a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának, a Békés megyei Jókai Színház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, az újvidéki Művészeti Akadémia, és az Újvidéki Színház színművészei, illetve hallgatói játszanak. A drámaírókat, rendezőket, előadásokat és a színészeket a Lőkös Ildikó, Antal Szilárd és Gerold László összeállítású szakmai zsűri véleményezi és díjazza.