2024. július 17., szerda

KORTÁRS MŰVÉSZETI SPEKTRUM

MAGYAR VONATKOZÁSÚ KISFILM NYERT TIRANÁBAN

A Budapest Backwards című belga játékfilm nyerte el az albán fővárosban megrendezett Balkans Beyond Borders elnevezésű regionális rövidfilmfesztivál nagydíját. Jeroen Sebrechts filmje egy horvát férfi és egy magyar nő Budapesten játszódó szerelmi történetét meséli el. A zsűri szerint a mű tökéletesen illeszkedett a fesztivál idei koncepciójába, amely a többnyelvűséget és a kommunikációt hirdette, méltatták továbbá a film egyszerű vonalvezetését, emberközpontú történetét és a színészi játékot is.

A hétvégén lezárult, harmadik alkalommal megrendezett fesztiválon az egykori Jugoszlávia és még mintegy tíz európai ország fiatal alkotójának 30 műve volt versenyben.

ÉLETMŰDÍJ TARR BÉLÁNAK

Filmrendezői munkássága elismeréseként életműdíjjal méltatta Tarr Bélát a Batumi Nemzetközi Filmfesztivál. A díjat szeptember 23-án este személyesen vette át a világhírű magyar rendező, aki a fesztivál díszvendége volt. A grúz fesztiválon műsorra tűzték a Berlinale nagydíjával kitüntetett A torinói ló című legutóbbi Tarr-filmet, valamint a rendező mesterkurzust is tartott.

RAY DOKTOR ÉS AZ ÖRDÖGÖK A MOZIKBAN

Dinko Tucaković filmje, a Doktor Rej i đavoli (Ray doktor és az ördögök) szerdán kerül a szerbiai mozik repertoárjára. A legendás amerikai filmrendező, Nicholas Ray (1911–1979) a hatvanas években járt Belgrádban; neki, illetve az itt-töltött napjainak állít emléket a film, amelynek a 40. FEST záró rendezvényén volt a premierje mintegy fél évvel ezelőtt.

Az igaz történeten alapuló filmben Ray a jugoszláv filmgyártás egykori mindenható ura, az Avala filmgyártó cég igazgatója, Ratko Dražević meghívására érkezik Belgrádba, hogy filmet forgasson. A forgatás azonban nem megy zökkenőmentesen, mert a híres rendező szerzői művet szeretne létrehozni, vendéglátói azonban propagandafilmet várnak tőle, amely a hollywoodi blockbusterekre hajaz.

A Tucaković-film címszereplője Paul Murray, további szereplők Dragan Bjelogrlić, Bojan Dimitrijević, Lena Bogdanović, Svetozar Cvetković, Ana Sofrenović, Tihomir Stanić, Jana Milić Ilić, Miodrag Krstović, Slobodan Ćustić, Pavle Pekić, Marko Gvero és Gordon Murray.