2024. július 17., szerda

Támadás az egyetemes értékek ellen

Vető Miklós filozófus előadása Újvidéken

Vető Miklós magyar származású, elsősorban francia és angol nyelven alkotó filozófus tart előadást csütörtökön a Forum Könyvkiadó Intézet és a Híd folyóirat szervezésében a Magyar Szó székházának 4. emeleti tanácstermében.

A Támadás az egyetemes értékek ellen címet viselő előadás alaptézise, hogy a 20. századi totalitarizmusok közös jellemzője az egyetemesség elvetése, a transzcendenciára való hivatkozás felfüggesztése volt. A totalitárius társadalmak azért hivatkoztak a fajra és az osztályra, hogy a valódi egyetemesség, a humanizmus helyébe a hamis általános kategóriákat állítsák. Ugyanakkor napjaink individualizmusa is elveti mindazt, ami kötelességet róna ránk, a gyönyör és a közvetlen érdekek túlhangsúlyozásával utasítja el a bennünket meghaladó normákat. E jelenségek elemzése mellett az előadás egyúttal kísérlet a válságból való kiút megtalálására is.

Az 1936-ban született Vető Miklós az ’56-os forradalom után hagyta el Magyarországot, 1957-ben még egy zombori menekülttáborban tartózkodott, de egy évre rá már Gilles Deleuze tanítványa a Sorbonne-on. Párizsban, illetve Oxfordban doktorált olyan gondolkodók mentorálásával, mint Paul Ricoeur vagy Iris Murdoch. Számos egyetemen tanított: az USA-ban (Yale University, University of San Francisco, The New School for Social Research stb.), Franciaországban (Université de Rennes I, Université de Poitiers), Észak-Afrikában (Université Nationale de la Côte d’Ivoire, Institut Catholique de l’Afrique Occidentale), Kanadában, Brazíliában és Magyarországon. Érdeklődésének középpontjában elsősorban a metafizika, az etika és a vallásfilozófia állnak, továbbá a német klasszikus filozófia kutatásának nemzetközi rangú szaktekintélye. Tizenhat könyv és több száz tanulmány, cikk szerzője. Magyarra mostanáig két könyvét fordították le: Simone Weil vallásos metafizikája (2005), A teremtő Isten – vallásfilozófiai tanulmányok (2011).

A 19 órakor kezdődő, magyar nyelvű előadás támogatója a belgrádi Filozófiai és Társadalomelméleti Intézet.