2024. július 17., szerda

KORTÁRS MŰVÉSZETI SPEKTRUM

FŐDÍJAS LETT FLIEGAUF BENCE FILMJE MOSZKVÁBAN

A moszkvai 2morrow/Zavtra nemzetközi független filmfesztivál fődíját érdemelte ki Fliegauf Bence magyar filmrendező Csak a szél című alkotása. A zsűri a legjobb operatőr díját a filmet fényképező Lovasi Zoltánnak ítélte oda.

Fliegauf filmje kilenc másik alkotással versenyzett a fődíjért. A mezőnyben a dél-koreai Kim Ki-duk idei Arany Oroszlán-díjas Pietája és Marco BellocchioBella addormenta című filmje is szerepelt. Az október 2-a és 7-e között megrendezett fesztiválon Alekszej BalabanovJa tozse hacsu (Én is akarom) című új filmjét is díjazták, emellett a közönségdíjat is megkapta.

A korábban a Berlinalén Ezüst Medve-díjjal kitüntetett Csak a szél jelenleg az izraeli Haifában zajló nemzetközi filmfesztiválon szerepel, és a szerdán megnyíló 56. Londoni Filmfesztiválon is vetítik. Fliegauf Bence alkotását nevezte Magyarország a legjobb idegen nyelvű film kategóriában az Oscar-díjra.

(Mersad Berber)

ELHUNYT CLAUDE PINOTEAU, A HÁZIBULI RENDEZŐJE

Életének 87. évében elhunyt Claude Pinoteau, a kamaszok körében kultuszfilmmé vált, Sophie Marceau főszereplésével 1980-ban forgatott Házibuli rendezője. Pinoteau hosszú betegség után hunyt el a Párizs közeli Neuilly-sur-Seine-ben.

Claude Pinoteau 1925. május 25-én filmes családban született. Karrierjét kellékesként és gyártásvezetőként kezdte, majd a korszak legjelentősebb filmrendezői (Jean Cocteau, Max Ophüls, Henri Verneuil, Claude Lelouch) mellett dolgozott első asszisztensként.

A kamaszok problémái érdekelték az 1980-ban forgatott Házibuli, majd a két évvel később készült A házibuli folytatódik című filmekben. Mindkét rész hatalmas kasszasiker volt, s a 14 évesen felfedezett Sophie Marceau-ból világsztár lett. Ő játszotta az 1987-es A párizsi diáklány címszerepét is.

MEGHALT MERSAD BERBER GRAFIKUS

Hetvenhárom éves korában elhunyt Mersad Berber, a világ egyik legtekintélyesebb grafikusa. A világhírű művészt Zágrábban érte a halál.

Mersad Berber 1940-ben született Bosanski Petrovacban, a művészeti akadémiát Ljubljanában végezte el. 1978-tól a szarajevói akadémián tanított vendégprofesszorként. Több mint 50 díjban és elismerésben részesült. Művei megtalálhatók a londoni Tate Múzeumban. 1992 óta élt és dolgozott Zágrábban.