2024. július 17., szerda

MEGNYÍLT A FRANKFURTI KÖNYVVÁSÁR

KORTÁRS MŰVÉSZETI SPEKTRUM

Tegnap nyílt meg és október 14-ig tart a 64. alkalommal megrendezett Frankfurti Könyvvásár. A világ legnagyobb könyvszakmai rendezvényén a fő téma a könyvkiadás világának kiterjedése, tartalmi súlypontja pedig a gyermek- és ifjúsági média, a szervezők szerint ugyanis ezen a területen zajlanak a legnagyobb erővel a könyvek világát alakító folyamatok.

Az idei németországi könyvmustrán 97 országból összesen 7307 kiállító jelent meg. A díszvendég Új-Zéland. A magyar programokat a Balassi Intézet és a Collegium Hungaricum Berlin a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésével közösen szervezte. Szerbiát ezúttal egyetlen író sem képviseli, ugyanis a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium nem szánt pénzt a meghívásukra.

HORVÁTH VIKTOR AZ EURÓPAI UNIÓ IRODALMI DÍJASAI KÖZT

Többek között Horváth ViktorTörök tükör című regénye nyerte el az Európai Unió Irodalmi Díját. A jelentős európai könyves szervezetek által 2009-ben alapított „kis Nobel-díj” célja, hogy reflektorfénybe állítsa a kiemelkedő tehetségeket, és elősegítse a díjazott művek nemzetközi terjesztését.

A pécsi születésű, ötvenéves író 1994 óta publikál novellákat, versfordításokat, regényeket, tanulmányokat. A magyar díjazott mellett még 11 európai szerző részesült az idén ebben az elismerésben.

EURÓPAI FILMDÍJAK – BERNARDO BERTOLUCCI ÉLETMŰDÍJAT KAP

Életműdíjával tünteti ki Bernardo Bertoluccit az Európai Filmakadémia: a világhírű olasz filmrendező december 1-jén, az Európai Filmdíjak átadó ünnepségén részesül az elismerésben.

Az Európai Filmdíjakat december 1-jén Máltán adják át. Till AttilaCsicska című filmje automatikusan versenyben van a legjobb rövidfilmnek járó szoborért.

KEZDŐDIK A 44. BEMUS

Tizenöt különböző zsánerű koncertet vonultat fel a ma kezdődő és 21-ig tartó Belgrádi Zenei Ünnepély (BEMUS). A 44. alkalommal megrendezendő BEMUS idei sztárfellépője Paco de Lucía világhírű spanyol flamenco gitáros, aki október 18-án lép közönség elé.

A belgrádi Sava Központban zajló megnyitón a No Borders Orchestra nevű szimfonikus zenekar lép fel, amely a volt Jugoszlávia legjobbnak tartott zenészeiből állt össze. A rendezvénysorozat teljes programja megtalálható a www.bemus.rs honlapon.