2024. július 17., szerda

Felelősségünk beavatkozni

A nyugati demokráciák kötelessége fellépni az egyetemes értékek nevében, akár katonai eszközökkel is – vallja Vető Miklós filozófus

Támadás az egyetemes értékek ellen címmel tartott előadást a múlt héten Újvidéken a Franciaországban élő és alkotó Vető Miklós filozófus. A Magyarországot az ’56-os forradalom után elhagyó, Amerika, Afrika és Európa különböző egyetemein is tanító tudóst a telt házas előadása után kérdeztük.

Előadásában említette, hogy sok szó esik az emberi jogokról, de az egyén kötelességeiről annál kevesebb. Több kötelességet kellene róni az egyénre?

– Nem jogi rendszabályozásra gondolok, hiszen a jogrendszereink olyanok, hogy sokszor rákényszerítenek bennünket arra, hogy kötelezettségeinket gyakoroljuk. Felvetésem inkább ideológiai-etikai jellegű. A probléma a társadalmi közhangulatban van. Az individualista társadalomban az egyén nem érzi úgy, hogy saját szűkebb-tágabb közösségének felelősséggel is tartozik. Cselekedeteinek középpontjában saját boldogulása áll, a társadalom boldogulásával nem nagyon törődik, ami hosszú távon sok bajt okozhat.

Mire jogosítanak fel az egyetemes értékek? Elfogadhatónak tartja-e például a katonai intervenciót egy diktatórikus rezsimmel szemben?

– Egy kommunista ország menekültjeként úgy gondolom, hogy a demokratikus államok kötelessége beavatkozni. Mint ahogy Líbiában is interveniáltak, és azt hiszem, hogy Szíriában is meg kellene ezt tenni. Ez igenis kötelességünk. Tudom persze, hogy soha nincs kristálytiszta szituáció, és mindig vannak járulékos károk. Ezt Önök is láthatták ’99-ben. De mégis úgy vélem, hogy a nyugati államok helyesen tették, hogy beavatkoztak a koszovói konfliktusba. Sok reakciós barátom nem ért velem egyet, de én hiszek a beavatkozás helyénvalóságában.

Előadása végén elismerte, hogy mindenek ellenére a nyugati, individualista társadalomtípus jutott el a legmesszebbre egyfajta humanista, az egyetemes értékeket is magán viselő rendszer kialakításában. Hogyan látja a fejlődő országokat e tekintetben?

– Sok ázsiai, fejlődésben lévő ország visszautasítja a nyugati demokrácia koncepcióját, arra hivatkozván, hogy nekik saját értékeik vannak, amelyekből építkeznek. Úgy gondolom azonban, hogy az egyetemes politikai és gazdasági jogok, az információs társadalom térhódítása megállíthatatlan. Sajnos, az emberek közötti kapcsolatok vagy a családon belüli, a nemek közötti viszonyok ettől még nem látszanak lényegükben javulni.