2024. július 17., szerda

Meghalt a KUD Idijoti frontembere

KORTÁRS MŰVÉSZETI SPEKTRUM

Vasárnap éjjel, 56 éves korában elhunyt Branko Črnac Tusta, a legendás KUD Idijoti punkzenekar frontembere. Az énekesnél tavaly diagnosztizáltak torok- és tüdőrákot.

Az egyik legismertebb ex-jugoszláv együttes 1981-ben tűnt fel, de igazi népszerűséget 1987-ben szerzett magának, amikor megnyerte a szabadkai Ifjúsági Fesztivált. Tusta 1985-ben csatlakozott a púlai bandához. Számos legendás album és ismert zeneszám köszönhető a nacionalista ideológia ellen fellépő együttesnek.

Jugoszlávia szétesését követően a KUD Idijoti az elsők között koncertezett újra Szerbiában. Legutóbb szeptember végén léptek fel a belgrádi Gun Clubban. A koncert bevételét teljes egészében Tusta gyógyíttatására szánták. Az énekes állapota ekkor már nem engedte meg, hogy közönség elé lépjen.

A DEAD CAN DANCE BUDAPESTEN KONCERTEZIK

A világzene egyik kultikus csapatának számító, a nyolcvanas-kilencvenes években ismertté vált brit–ausztrál duó, a Dead Can Dance ad koncertet szerdán a Papp László Budapest Sportarénában. A Lisa Gerrard énekesnő és Brendan Perry multiinstrumentalista által alkotott Dead Can Dance augusztusban jelentette meg új lemezét Anastasis címmel, és ennek anyagával turnézik, jelenleg Európában. Az Anastasis 16 évvel követte a csapat előző albumát, az 1996-ban kiadott Spiritchasert.

KÍNAI ELLENZÉKI ÍRÓ KAPTA A NÉMET KÖNYVSZAKMA BÉKEDÍJÁT

Liao Ji-vu emigrációba kényszerült kínai ellenzéki író kapta a Német Könyvkiadók és Könyvkereskedők Egyesülésének Békedíját. A tekintélyes elismerést vasárnap adták át a Frankfurti Könyvvásáron.

A díjazott az ünnepségen hevesen bírálta a pekingi vezetést. Az 1989-es Tiananmen téri tüntetések véres leverésére emlékeztetve hóhérnak nevezte a kínai kormány tagjait. Az 54 éves író jelenleg Németországban él. A német könyvszakma legfőbb szervezetének díját az indoklás szerint legfőképpen azzal érdemelte ki, hogy „elszántan tiltakozik a politikai elnyomás ellen, és a hazájában jogaiktól megfosztottak nevében szól, akiknek hangja így messze elhallatszik”.

A vasárnapi díjátadón elmondott beszédében Liao Ji-vu elhatárolta magát az irodalmi Nobel-díj idei kitüntetettjétől, Mo Jentől, az államot képviselő írónak nevezve honfitársát.