2024. július 17., szerda

KORTÁRS MŰVÉSZETI SPEKTRUM

LAJKÓ FÉLIX A WORLD MUSIC EXPÓN

Lajkó Félix vajdasági hegedűs kiemelt fellépőként vesz részt a világ egyik legjelentősebb zenei eseményén, az október 17-én kezdődött és 21-ig tartó, Szalonikiben megrendezett World Music Expón (Womex).

Az idén 850 jelentkező közül választották ki azt a néhány művészt, akik koncertet adhatnak. Lajkó Félix bekerült az „elit csapatba”, ma éjjel fél 11-kor lép pódiumra. A világhírű hegedűvirtuóz ezúttal kedvelt új hangszerén, citerán játszik. A bemutatón Brasnyó Antal (brácsa), Kurina Ferenc (bőgő) és Kurina Michael (cimbalom) kísérik.

Lajkó Félix zenéjét egyébként beválogatták a Womexre megjelent, összesen 20 tracket tartalmazó Womexizer kiadványba (meghallgatható a www.womex.com weboldalon), valamint az egyik legrangosabb nemzetközi zenei szaklap, a Songlines saját válogatásába is.

Hazatérve Lajkó Félix október 21-én Békéscsabán közös koncerten muzsikál határon túli prímásokkal. Novemberben előbb a Szegedi Jazz Napokon, majd Százhalombattán, a Héttorony Fesztiválon Dresch Mihállyal lép fel.

ÚJRA MEGNYÍLIK A BUDAI ÁTRIUM

A kínai ellenzéki művészről, Aj Vej-vejről szóló dokumentumfilmmel nyílik meg ma a budai Átrium mozi, amely ezentúl Átrium Film-Színház néven kulturális befogadó térként működik majd. Az Átrium mozi másfél évtizedig tartotta zárva kapuit. A műemléki védettséget élvező, Bauhaus-épületben található ingatlant nemrégiben a Merlin Színházhoz köthető Angol Nyelvű Színház Kft. vásárolta meg. A harmincas évek végén, Kozma Lajos által tervezett épület 300 főt befogadó terme ezentúl nemcsak a mozinézőket, hanem a tánc, a színház, a komoly- és a könnyűzene iránt érdeklődőket is várja. A megújult kulturális térben angol nyelvű előadásokat is tartanak majd.

SZUBKULTURÁLIS FESZTIVÁL BELGRÁDBAN

Pénteken kezdődik és vasárnapig tart a Paralel szubkulturális fesztivál a belgrádi Gun Clubban. A rendezvény keretein belül koncerteket, tribünöket, filmvetítéseket, képregénykészítő műhelyeket és kiállításokat látogathat a közönség. Fellép többek között a Veliki prezir együttes, valamint a legjobb európai reggae zenekarnak kikiáltott Irie FM, vetítik a Breaking Away című filmet, amely a 70-es évek amerikai szubkultúrájába ad betekintést, de a punkjelenségről szóló, 2007-ben készült dokumentumfilmet is bemutatják.

A részletes program megtalálható a www.seecult.org portál naptárában.