2024. július 17., szerda

Merjünk beolvasni!

Bátortalanság jellemzi irodalmi közéletünket – ezen a helyzeten kíván változtatni a kritikai beszélgetéssorozat

A Mi fán terem egy FiLoSz? című négyrészes kritikai beszélgetéssorozat első állomáshelye volt kedden este az Újvidéki Színház Művészklubja. A telt ház előtt megtartott irodalmi esten Patócs László tanársegédet, Penovác Sára negyedéves és Lábadi Lénárd másodéves egyetemi hallgatót faggatta Falvai MátyásGépindák című kötetéről Berényi Emőke, a Fiatal Írók Szövetségének (FISZ) vajdasági koordinátora.

Habár az Olvass be! alcímmel meghirdetett est provokatív kérdések felvetését és éles kritikai ítéletek kimondását sejttette, a Falvai-novelláskötet kapcsán nem alakult ki késhegyre menő vita a kritikusok között, föltehetőleg azért sem, mert mindannyian meglehetősen jó könyvnek mondták a 2010-ben megjelent Gépindákat, amely iróniájával, zeneiségével, szociografikus leírásaival és anekdotikus stílusával könnyed és élvezetes olvasmányt kínál. A beszélgetés, amely inkább az elemzés irányába tolódott el, oldott légkörben zajlott, a közönség pedig tanúja lehetett annak, miként lehet időnként spontán, a végletekig nem átgondolt, de éppen ezért megtermékenyítő gondolatokat megfogalmazni egy mű kapcsán.

A magyarországi Impulzus és a Vitamin kritikai beszélgetéssorozatok szolgáltak mintául a Mi fán terem egy FIloSZ? Megszervezésekor – nyilatkozta lapunknak az estet követően Berényi Emőke, a beszélgetés moderátora.

– Vajdaságban is szükség és igény mutatkozik arra, hogy a fiatal kritikusok megnyilvánulhassanak és közönség előtt, beszélhessenek arról, amivel foglalkoznak. Sajnos, bátortalanság jellemzi nemcsak a tágabban vett közéletünket, de az irodalmi közéletünket is. Nagyon visszafogottan és óvatosan fogalmazunk, igyekszünk még a látszatát is elkerülni annak, hogy esetleg szubjektíven ítéljünk meg valamit, pedig a kritikának épp a szubjektivitás volna a lényege. Ezen a helyzeten kívánunk változtatni. Eljött az ideje annak, hogy keményebben, bátrabban merjünk ítélkezni, és szabadon ki merjük mondani azt, amit gondolunk. A ’60-as években, amikor az Új Symposion nemzedéke erőre kapott, kialakult egy nagyon erőteljes kritikusgeneráció, melynek képviselői még ma is a szakmában vannak. Úgy gondolom, hogy ’90-es évek óta itt keletkezett egy űr, amit egyik nemzedék sem töltött be. Ezekkel a beszélgetésekkel ahhoz kívánunk hozzájárulni, hogy megtörténjen az áttörés – mondta Berényi a Magyar Szónak nyilatkozva.

Az estek gyakorlatához tartozik a tárgyalt művek osztályozása is. Minden beszélgetés végén egy tízes skálán fogják értékelni a kritikusok a szóban forgó irodalmi alkotást. A három kritikus 7,67-es átlagosztályzattal értékelte Falvai Mátyás novelláskötetét.

A Fiatal Írók Szövetsége által szervezett sorozat második beszélgetése október 30-án, kedden 19 órakor lesz szintén az újvidéki Művészklubban. Akkor három egyetemista, Fehér Dorottya, Mikuska Judit és Lábadi Dávid mond ítéletet Dunajcsik MátyásRepülési kézikönyv című kötetéről.