2024. július 17., szerda

A tanszék missziót teljesít

Ünnepelt a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék – Benedek Miklós átvette a Sinkó Ervin Irodalmi Díjat
Dr. Utasi Csilla átadja a Sinkó Ervin Irodalmi Díjat Benedek Miklósnak (Fotó: Ótos András) Ötvenhárom évvel ezelőtt, 1959. október 21-én Sinkó Ervin akadémikus, tanszékalapító székfoglaló beszédével vette kezdetét az egyetemi szintű magyartanárképzés Vajdaságban – erről az eseményről emlékeznek meg évről évre az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéken.

A hétfői tanszéknapi rendezvényen dr. Csányi Erzsébet tanszékvezető egyetemi tanár köszöntőjében a magyar tanszék szimbolikus jelentőségére emlékeztetett. Mint mondta, a magyar nyelv és irodalom szakos tanárképzésen túl a tanszék missziót teljesít:

– A magyar nyelvű felsőoktatással lehet csupán a magyar értelmiséget, illetve a magyarságot megtartani a Vajdaságban, ezért komplex felsőoktatási rendszerben kell gondolkodnunk. A Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék már az 1970-es években Vajdaság felsőoktatási távlattervéhez egy magyar tannyelvű tanítóképző és egy természettudományi kar alapítását, magyar színészképzést, magyar történelem szakos képzést, magyar közgazdasági, orvosi, jogi, mezőgazdasági és műszaki tagozatok létrehozását javasoló beadvánnyal járult hozzá. Mindebből az évek, évtizedek során a színészképzés és a tanítóképző kar valósult meg, s jelenleg az Újvidéki Egyetem 14 kara közül 5 karon folyik részleges magyar tannyelvű oktatás. Célunk kell legyen, hogy mindannyian hozzájáruljunk az Újvidéki Egyetem kétnyelvű modelljének fejlesztéséhez – mondta Csányi Erzsébet.

A tanszékvezető az elmúlt időszakban nyugdíjba vonult tanároknak, dr. Káich Katalinnak és dr. Jung Károlynak megköszönte eddigi tevékenységüket és további eredményes munkát kívánt.

Szabó Tokodi Krisztina és Jurić Laura gordonkajátéka és a tanszékvezető üdvözlőbeszéde után Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete köszöntötte az egybegyűlteket.

– Az újvidéki magyar tanszék egy bástya abban a küzdelemben, amely óvja a magyar nyelvet az „elcsángósodástól”. Nincs könnyű helyzetben, hiszen egyszerre kell óvnia a magyar nyelv helyi sajátosságait és különlegességét, ugyanakkor meg kell tartania az egyetemes magyar nyelv és a magyar nyelvű oktatás színvonalát – mondta Nikowitz, aki hozzátette, a magyar kormány Szerbia és Magyarország közeledésére törekszik a kultúra terén is, aminek egyik példája a most zajló Belgrádi Könyvvásár, ahol Magyarország a díszvendég, de a hamarosan nyíló belgrádi magyar kulturális intézet létrehozása is ide sorolható. – Minden téren nagy szükség van az összeborulásra. Egyetlen téren nincs összeborulás, és ez a nyelv. A magyar nyelvnek határozottan el kell különülnie, az összemosódásnak a magyar nyelvben nincs helye – hangsúlyozta a nagykövet.

Az ünnepi műsor keretében dr. Horváth Futó Hargita docens, tanszékvezető-helyettes összefoglalóját hallgathatták meg a jelenlevők a tanszék dolgozóinak tudományos-szakmai tevékenységéről, utána dr. Ispánovics Csapó Julianna docens beszámolója következett a kari könyvkiadói program magyar nyelvű köteteiről, majd Csányi Erzsébet egyetemi rendes tanári bemutatkozó előadása következett GION-REPLAY címmel.

Immár hagyományosan a tanszéknapi ünnepségen adják át fiatal íróknak, értelmiségieknek a Sinkó Ervin Irodalmi Díjat, melyet az elmúlt évben megjelent munkájukért, a kultúra terén fontosnak tartott tevékenységükért ítélnek oda. A dr. Faragó Kornélia, dr. Utasi Csilla és Patócs László összetételű zsűri az idén Benedek Miklóst jutalmazta Sinkó-díjjal a Forum Könyvkiadónál megjelent Nem indul hajó című verseskötetéért. Utasi Csilla laudációját követően Benedek Miklós átvette a díjat, majd felolvasta a versírásról szóló alkalmi szövegét.

A Sinkó-díjas Benedek Miklóssal csütörtökön olvashatnak interjút a Magyar Szóban.