2024. július 17., szerda

FOTÓHÓNAP 2012 – HATVAN KIÁLLÍTÁS ORSZÁGSZERTE

KORTÁRS MŰVÉSZETI SPEKTRUM

Magyarország-szerte hatvan kiállításon és rendezvényen keresztül mutatja be az országos és nemzetközi kortárs fotográfia alkotóit és tendenciáit a Fotóhónap 2012 fesztivál október 24. és december 4. között.

A kétévente megszervezett programsorozat fő célja, hogy megismertesse a közönséggel a magyar fotográfia kiemelkedő alkotóit, segítse bekapcsolódásukat a nemzetközi szakmai vérkeringésbe, egyben kitekintést adjon a legfrissebb tendenciákról – közölte Szamódy Zsolt, a Fotóhónap fesztiváligazgatója. Uhl Gabriella kurátor elmondása szerint a programsorozat idei két hívószava a fikció és a realitás, a Fotóhónap nagyobb kiállításai ezek fényében vizsgálják a fotográfus saját és külső világa közötti kapcsolatot, a valóságérzékelés különböző módjait és fokozatait.

20. CINEMANIA ÚJVIDÉKEN ÉS BELGRÁDBAN

Összesen 22 sikerfilm premierjét nézheti meg a belgrádi és az újvidéki közönség az október 24-e és 31-e között zajló Cinemania filmrevün. A 20. Cinemanián 12 olyan filmet is bemutatnak, amit a mozik egyébként nem vetítenek, köztük a The Cold Light of Day című akcióthrillert Bruce Willis és Sigourney Weaver, a The Perks of Being a Wallflower című amerikai romantikus drámát Emma Watson, a Rust and Bone című drámát Marion Cotillard, valamint a Freelancer című akciófilmet Forest Whitaker, Robert De Niro és 50 Cent főszereplésével.

A jubiláló fesztivál ünnepi megnyitója az Asterix és Obelix: Isten óvja Britanniát! című 3D-s francia alkotással indít, az elkövetkező napokon pedig a hollywoodi blockbusterek mellett független produkciókat, európai filmesek műveit is bemutatják. A vásznon ismert rendezők, többek között Sem Mendes, Lasse Hallstrom, Rob Cohen, Ben Affleck filmjei peregnek majd, de a szervezők különös figyelmet szentelnek azoknak az alkotásoknak is, amelyek Cannes-ban, Velencében és Torontóban nagy feltűnést keltettek.

A program keretein belül 58 filmet vetítenek le Újvidéken és 82-t Belgrádban. Részletekért érdemes meglátogatni a www.tuck.rs honlapot.