2024. július 17., szerda

HELSINKI KÖNYVVÁSÁR – MAGYARORSZÁG A DÍSZVENDÉG

KORTÁRS MŰVÉSZETI SPEKTRUM

Tizenhárom magyar vonatkozású könyvet adnak ki Finnországban a Helsinki Könyvvásárra, amelynek Magyarország lesz a díszvendége október 25. és 28. között. Magyarországot mintegy 30 vendég és félszáz program képviseli.

A díszvendégség kiemelt témái a gyerekkönyvek és az ifjúsági irodalom, a fényképész-műfordító Rácz István életműve, a néprajzi kapcsolatok, a magyarországi Kalevala-kultusz, valamint a 100 éve született Örkény István. A könyves seregszemlére finnül megjelenik például Spiró GyörgyTavaszi tárlat, Molnár FerencA Pál utcai fiúk, Weöres SándorElveszett napernyő – válogatott versek, Örkény István100 egyperces novella című könyve, valamint a Ristiaallokossa – esszék a magyar irodalomról című kötet, Csaplár VilmosHitler lánya, Esterházy PéterHahn-Hahn grófnő pillantása című regénye.

28. BELGRÁDI DZSESSZFESZTIVÁL

Huszonnyolc országból tizennyolc együttes és több mint száz elismert zenész érkezik a Belgrádi Dzsesszfesztiválra, amely ma kezdődik és vasárnapig tart. A sorrendben 28. fesztivál a hazai és az amerikai dzsessz jegyében kezdődik a belgrádi Sava Központban megrendezendő nyitóünnepségen. Föllép a Darkwood DubBisera Veletanlićtyal, majd az amerikai Miles Smiles-projekt, melynek tagjai korábban együtt zenéltek a legendás Miles Daviesszel.

A részletes program megtalálható a http://www.belgrade-jazzfest.org/ oldalon.

ELSŐFILMESEK NEMZETKÖZI ANIMÁCIÓS FILMFESZTIVÁLJA

Magyarországi és külföldi diákok vizsgafilmjei, diplomafilmjei és elsőfilmes rendezők alkotásai lesznek láthatók a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztiválon, amelyet október 25. és 28. között rendeznek meg Budaörsön. A fesztiválnak a Jókai Mór Művelődési Központ, a Városi Ifjúsági Klub és a budaörsi városháza ad otthont.

A nemzetközi seregszemlére 262 nevezés érkezett 40 országból, a legtöbb pályaművet magyar alkotók adták be. Az előzsűrizést követően 80 alkotás került a versenyprogramba, a verseny három kategóriában (diplomafilm, diákfilm és elsőfilm) zajlik majd.

A rendezvényen Elsők az első között címmel a világhírű magyar animációs filmrendezők debütáló kisfilmjeiből láthatnak válogatást az érdeklődők. Vetítik többek közt Dargay Attila, Foky Ottó, Nepp József, Gémes József, Réber László, Richly Zsolt, Jankovics Marcell, Szoboszlay Péter, Orosz István, Weisz Béla első alkotásait.